Нивото на язовир Искър се наблюдава денонощно
Нивото на язовир Искър се наблюдава денонощно / netinfo

Нивото на язовир "Искър" се наблюдава денонощно, а на този етап няма опасност от наводнения по поречието на река Искър. От язовира се изпуска контролируемо вода с цел осигуряване на свободен обем с оглед на очакваните нови валежи. Това съобщават от министерствата на околната среда и на държавната политика по бедствия и аварии.

Екипите на софийската Гражданска защита наблюдават поречието на река Искър. Въпреки изпускането на вода от язовира, тя се оттича нормално и няма предпоставки за тревога. Със заповед на областния управител на София Тодор Модев е създадена оперативна група за координиране и предприемане на мерки при необходимост. Най-критичните участъци по поречието на реката при Кокаляне, Владая, Враждебна и Нови Искър се наблюдават с повишено внимание.

Кметът на столицата Бойко Борисов съобщи, че кметовете на населените места по протежение на реката са предупредени за евентуална висока вълна и какво да правят при кризисна ситуация.

Контролираното източване на вода от язовир "Искър" е започнало след полунощ по заповед на екоминистър Джевдет Чакъров. Изпускат се по 30 куб. м метра в секунда през ВЕЦ „Пасарел” и ВЕЦ „Кокаляне”. Контролируемо изпускане на вода се извършва и от язовир „Панчарево”.

Министър Чакъров е разпоредил източване на вода през ВЕЦ и на язовир „Въча”. От екоминистерството препоръчват повишено наблюдение на реките Айтоска и Марица при Пазарджик, Пловдив и Харманли.

До края на днешния ден и утре се очаква повишаване нивото на реките в централната част на Дунавския водосбор – Вит, Осъм и Янтра, както и в планинските участъци на реките в Южна България.