Корнелия Нинова
Корнелия Нинова / БГНЕС
Председателят на НС на БСП Корнелия Нинова излезе с предложения за предотвратяване на бъдещи наводнения, съобщиха от пресцентъра на партията.
 
Нинова направи изявление в родното си село Крушовица, където заяви, че днес за пореден път правителството е демонстрирало на своето заседание безпомощност и хаос.

Борисов: Ще отпуснем 3 млн. лева на Община Хайредин за язовирите
 
Сред предложенията на Нинова са спешна актуализация на всички общински бюджети със средства за ремонт и поддръжка на язовирите, отделяне на пари за почистване на коритата на реките и засилен контрол на кметовете дали извършват дейността.
 
Друго предложение на лидера на левицата е да се направи преглед на всички язовири и водоеми, дадени на концесия на частни лица, и да се прекратят концесии, ако съоръженията не се поддържат в техническа изправност.

Напрегната и безсънна нощ за хората от община Хайредин заради язовир „Рогозен“
 
Нинова изтъкна необходимостта от създаване на единен държавен орган, който да отговаря за съоръженията. Тя настоя да бъде потърсена съдебна отговорност на виновниците за случилите се наводнения.
 
"205 броя язовири на територията на цялата страна са с най-висока степен на неизправности, същевременно представляват опасност за населението. Това е написала прокуратурата в доклад до правителството през 2017 г. Разполагам с него и мога да ви го предоставя", каза председателят на БСП.

Рисковата ситуация с язовир „Рогозен 1“ е преодоляна
 
Тя добави, че в него се констатира, че положението се е влошило и броят им се е увеличил спрямо проверката от 2015 г.
БТА