Министерски съвет извънредно заседание
Министерски съвет извънредно заседание / БГНЕС
Борисов: Ще отпуснем 3 млн. лева на Община Хайредин за язовирите
96561
Борисов: Ще отпуснем 3 млн. лева на Община Хайредин за язовирите
  • Борисов: Ще отпуснем 3 млн. лева на Община Хайредин за язовирите
3 млн. лева отпуска правителството за язовирите в община Хайредин. Това реши Министерският съвет на извънредно заседание във връзка с безопасността на язовирите. Те ще бъдат похарчени за аварийни дейности, за реконструкция на преливника на един от язовирите и за строително-ремонтни работи по цялата каскада. Ще бъде създадена и единна структура, която да осигурява техническата годност на съоръженията.

Напрегната и безсънна нощ за хората от община Хайредин заради язовир „Рогозен“
 
Рисковата ситуация на „Рогозен 1“ на практика е преодоляна и нивото на язовира е спаднало в последните часове с 28 см, каза директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ МВР Николай Николов: „Нивата на всички реки в страната задържат пълноводие, все още под код "червен". Изключение прави река Скът при Мизия". Въпреки повишаващото се ниво, не се очаква да достигне опасната кота на преливане.

Министерски съвет извънредно заседание
БГНЕС

50 двора в село Крушовица са наводнени, но от подпочвени води уточни, комисар Николов. По думите му заради очакваните превалявания нивата на реките ще се повишат, но няма опасност от преливане. Необходимо е създаването на единна структура, която да осигурява техническата годност на съоръженията, каза вицепремиерът Дончев: "Да е въстояние да реагира веднага, с капацитет, с техника, без необходимост да се минават дълги и сложни процедури и да осигурява техническа годност на съоръженията".

Министерски съвет извънредно заседание
БГНЕС

Рисковата ситуация с язовир „Рогозен 1“ е преодоляна
 
До сряда, трябва за бъде изготвен законопроект за промени в няколко закона. В него ще бъде даден срок на общините да кажат дали могат да управляват своите язовири, обясни министърът на икономиката Емил Караниколов: "В случай, че те не могат да извършат това нещо, същите ще бъдат прехвърлени в управление на българската държава. Също така възнамеряваме да създадем структура или съществуваща в момента структура, към която да преминат тези язовири за управление. Тя ще се занимава съответно и с ремонтните дейности на язовирите, стените и всичките съоръжения с цел недопускане на инциденти". 

Министерски съвет извънредно заседание
БГНЕС

БТА