/ Георги Димитров
БСП ще води общ политически разговор с "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме" за сближаване на позиции за подкрепа на правителство. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание, предаде "Фокус".

"Отправихме днес покана към "Демократична България" и към "Изправи се БГ! Ние идваме!" за срещи. Поканата към "Демократична България" е за петък в 14.00, поканата към другата политическа формация е за понеделник в 14.00 ч. С тях ще водим общия политически разговор по отношение на сближаване на позиции за подкрепа на правителство с мандата на "Има такъв народ", обяви Нинова.

Тя посочи, че имена за министри и премиер не са обсъждали с "Има такъв народ". "Имаме разговори с колегите, че след като приключим кръга от преговори за политики и приоритети, тогава ще бъде представен персоналния състав на Министерския съвет", каза още лидерът на левицата.

Рашков: Ще помисля дали да приема ако ми предложат отново да съм министър

Тя припомни, че БСП имат колективно решение на Националния съвет, че тези разговори трябва да приключат със споразумение за подкрепа, което да дава гаранции, че това, което е заложено, ще се изпълни.

Нинова информира още, че представители на БСП са провели срещи по три от приоритетите, които Националния съвет на партията е дал като мандат - здравеопазване, образование и социална политика.

"По "Здравеопазване" за наше най-голямо удоволствие, наши стари политики, настоявания, законопроекти, които сме внасяли години наред и бяха отхвърляни, сега срещат разбиране. Имаме предвид следните 6 приоритета, по които имаме сближаване с "Има такъв народ". Първо - болниците да не са търговски дружества, да има защитени болници в труднодостъпни региони, да се пристъпи към регионализация на здравеопазването, четвърто - приоритети укрепване на държавното и общинското здравеопазване със забрана да се продават държавни и общински болници, пето - специализацията на кадрите в здравната система, която да бъде ангажимент на държавата и шесто - истинско електронно здравно досие да има всеки българин", каза Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП обяви, че в сектор "Образование" имат 5 приоритета и изброи съдържанието на учебниците с акцент патриотично възпитание; въвеждане на нова формула за финансиране и да се спре практиката парите следват ученика; увеличението на учителските заплати да продължи; обвързване на бройките в образованието с нужните кадри в българската икономика и дефицитните професии да бъдат без заплащане на такси от страна на учениците и студентите, но те да бъдат обвързани с ангажимент за договор за работа в България.

"Социална сфера" - преизчисляването на пенсиите най-накрая стана актуален въпрос за всички политически формации. И тук имаме сближаване по необходимостта от преизчисляване на пенсиите. Остава едно различие обаче - ние виждаме това да стане от 1 октомври тази година, а колегите от "Има такъв народ" го предвиждат за 1 януари 2022 г., но сме на едно мнение, че повече възрастните хора не могат да останат без преизчисление на пенсиите", подчерта тя.

Предложението за премиер ще стане ясно след като ИТН получи мандат от президента

Лидерът на БСП посочи, че безплатни лекарства и учебници за децата е обща позиция, както и семейното подоходно облагане и помощите за второ и трето дете. "Предложените от нас политики по отношение на възрастните хора, на децата и младите семейства, се приема от колегите и се обединяваме около тези приоритети."