"Трябва да има политическа стабилност и икономическа предвидимост, а това означава да положим усилия да съставим редовно правителство и работещ парламент", каза на брифинг лидерът на БСП и министър на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова. 

"Общият ръст на износа е 18 процента, за Европейския съюз 20 процента, а за трети страни 17%, увеличение на износа. При вноса имаме увеличение общо 19%, за Европейския съюз 5% и от трети страни 40%, даде отчет Нинова. 

Нинова заяви, че е регистриран и исторически ръст на износа за последните 11 години от 38,8%. Според повечето експерти това се дължи преди всичко на рекордния износ на оръжия за Украйна, срещу който лидерът на БСП се бори, пише БГНЕС.

"Тези резултати показва, че правителството не падна от вот на недоверие за лоши икономически показатели, а заради лоши икономически интереси. Тези добри показатели обаче не трябва да ни успокояват. Те са прекрасна новина за България, за първи път сме на първо място в Европейския съюз и то индустрия и икономика. Но не бива да ни успокояват, защото инфлацията е висока, цените са високи, доходите са ниски. За да продължи тази тенденция, за да се справим докрай с тези проблеми , заяви Нинова. 

Президентът връчва на ГЕРБ мандат за съставяне на правителство

"В различни сфери. Онези, които почувстваха първите две причини, които ви казах - спиране на кражбите, ограничаване на течовете, отстраняване от фирмите на онези, които бяха обрасли с интереси на входа и изхода, те се почувстваха засегнати и заплашени и решиха, че този процес трябва да спре, но стана обратното, това, че ние спряхме техните интереси, доведе до този резултат. Нещата са обвързани. Когато се бориш с кражби, с задкулисие, с източване на фирми, се получава добрият резултат", отговори Нинова на въпрос в кои сфери са тези "лоши икономически интереси". 

По отношение на информацията на агенция "Ройтерс", че България ще внася руски втечнен газ от Грузия, Нинова заяви, че няма информация.