/ БТА
ГЕРБ, "Продължаваме Промяната", "Демократична България", "Български възход" и ДПС блокираха увеличението на минималната работна заплата. Това коментира председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова на брифинг в парламента в присъствието на депутатите от левицата и с участието на представители на КНСБ

Настоявахме и настояваме днес парламентът да приеме 850 лева минимална работна заплата, посочи тя. Отхвърляйки предложението изобщо парламентът да се занимава с тази тема, ГЕРБ, "Продължаваме Промяната", "Демократична България", "Български възход" и ДПС, които гласуваха за това, блокират целия процес, коментира Нинова. Нека хората, които работят, да знаят по чия воля те няма да получат увеличение на минималната работна заплата от 1 януари, посочи тя. Да се знае кои политици и партии са блокирали увеличението на минималната заплата, отбеляза Нинова. Ако днес бяхме решили този въпрос, има време утре да се отрази в бюджета и има време до 31 декември Министерският съвет да си издаде постановлението, добави тя.

Нинова отбеляза, че от БСП са предложили минималната работна заплата да е 50 процента от средната и то за 2023 г., което е получило пълна подкрепа на първо четене. Тя посочи, че между първо и второ четене "Продължаваме Промяната" са обявили, че искат да се отнеме клас прослужено време на работещите хора, а ГЕРБ са предложи 850 лева да бъде брутната минимална заплата. По думите й, това означава, че в нея се включват клас прослужено време, извънреден, нощен труд - всички допълнителни плащания, които досега са се плащали над минималната заплата. "Когато от 850 лева се извадят тези допълнителни плащания, може да се окаже, че нетният минимален доход ще падне и под сегашния от 710 лева - това е абсурд", каза още Нинова.

Лидерът на БСП коментира, че четвърта точка в декларацията с приоритети, предложена от "Продължаваме Промяната", е минимална заплата 50 процента от средната. Няма думата "брутна", няма отпадане на класа, посочи тя. Между това, което са ни дали, и това, което правят вчера и днес, има тотално разминаване, да вземат да се определят какво искат и когато сутрин кажат нещо, да го държат до обяд, до вечерта, до другия ден, това би било сериозен разговор, коментира Корнелия Нинова. Искаме сериозен разговор по последователни позиции, допълни тя. В отговор на въпрос Нинова уточни, че това не означава, че вторият мандат е обречен.

В петък ще гласуваме както досега, ще си подкрепим промените в Изборния кодекс, заяви още председателят на ПГ на "БСП за България". В декларацията, която са ни предложили за разговор, темата за Изборния кодекс я няма, явно самите те са се отказали от нея, коментира тя.

Корнелия Нинова заяви, че ще се борят минималната работна заплата да стане 850 лева от 2023 г. Ще се борим докрай за това предложение, внесли сме го и в удължителния закон за бюджета, посочи тя.

Икономическият експерт на КНСБ Любослав Костов коментира, че този ръст на минималната заплата, който са предложили и БСП е внесла, е точно толкова, колкото акумулативната инфлация до момента. Ние не искаме нищо повече от това работещите на минимална работна заплата да могат да си купят същото, което са могли преди една година, тъй като в момента се налага да работят около шест седмици допълнително, за да си позволят същите стоки и услуги, които са могли да си позволят на миналия Бъдни вечер през 2021 г., посочи той. Абсолютен хаос е, с процедурни хватки, запетайки и членове това се отлага и се протака и е напът да отиде за догодина и да посрещнем Новата година без ръст на минималната заплата или такъв, какъвто определи Министерският съвет, който е категорично недостатъчен, сбъркан и не е това, което хората очакват, коментира Костов. От КНСБ категорично заставаме против всякакви опити да се "пипа" класа, да се вкарва в минималната заплата, заяви още той.

От синдиката посочиха още, че са в готовност за национални протестни действия, които ще бъдат в много големи мащаби, ако не се случи увеличението на минималната работна заплата. Вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов коментира, че депутатът от ПП Искрен Арабаджиев ще си понесе отговорността за това, което е казал, че класът е вреден. В историята е доказано, че който "пипа" клас, пада от власт и ние затова ще се погрижим, допълни синдикалистът.
Теодора Цанева/БТА