Метеоролозите от Националният институт по метеорология и хидрология са прекратили подаването на прогнозата за времето на на сайта си. На страницата излиза съобщение с големи букви, че НИМХ е в протестна готовност. Причината е решение на Министерския съвет, с което институтът се прехвърля от МОН към МОСВ.

Метеоролозите са притеснени, че няма да получават финансиране за научна дейност.

НИМХ


По-рано недоволството на метеоролозите от НИМХ коментира и началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова. По думите й няма проблем със средствата за Националния институт, а става дума само за структурни промени.

„Осигурени са средства и запазване на програмите, по които НИМХ осъществяват в момента своите дейности. Освен това, проблемът е разискван и в рамките на коалиционния състав на правителството и има пълно разбирателство за необходимостта от тази структурна промяна без, разбира се, да се засяга по никакъв начин правилното функциониране на НИМХ като институт“.

"Този институт е описан в закона за водите, като една от неговите основни дейности е да осигурява информация, която се използва за общия преглед на кръговрата на водите, които са свързани с управлението на водите, които са свързани с Министерството на околната среда и водите. Именно това показва, че тяхното място е там“, коментира и министърът на образованието Николай Денков, цитиран от БГНЕС.

"Мястото на института трябва да е там, където се използва неговата експертиза. Институтът не е към БАН. Те излязоха преди три години с аргумента, че не са точно научна организация, а имат основно ведомствени функции. Сега казват, че не трябва да ги преместим като ведомствена функция. Те съчетават и двете функции, но като ведомство тяхното място е в Министерството на околната среда и водите“, допълни той.