От Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) са отправили отворено писмо до министър-председателя Кирил Петков, в което поставят въпроси, свързани с прехвърлянето на НИМХ от Министерството на образованието и науката (МОН) към Министерството на околната среда и водите (МОСВ), съобщиха от НИМХ.

В писмото работещите в Института поставят въпросите: "защо правителството прехвърля НИМХ от МОН към МОСВ с проекта за Закон за държавния бюджет на Република България за 2022 г., въпреки трите изключително успешни за Института години след излизането му от състава на БАН и преминаването му към МОН; прозрачно ли е взето решението за преминаване на НИМХ от МОН към МОСВ; смятате ли, че може да направите декларираната от правителството промяна, без участието на водещите експерти в съответната област".

От НИМХ информират, че "на 6 януари 2022 г. са депозирали писмо до премиера и до министрите Василев, Сандов и Денков, подписано от всички ръководни органи в НИМХ и подкрепено /с подписи/ от 97 процента от работещите във всички структури на НИМХ в страната.

И поставят и въпроса ясни ли са на премиера действителните мотиви на образователния министър да "извади" една национална научна организация със 132-годишна история от министерството на науката.

От НИМХ заявяват, че "с отпадането на правото на делегиран бюджет и формиране на преходен остатък за НИМХ в Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. в действителност ни се отнема възможността за участие в международни и национални научни проекти и програми, и да получаваме средства по тях?". Чий е този "пропуск", питат още в отвореното писмо от Националния институт по метеорология и хидрология.

Служителите са готови да спрат прогнозата за времето в знак на протест, посочва NOVA.

Метеоролозите са притеснени, че няма да получават финансиране за научна дейност. Твърдят, че опитите им да разберат причините за промяната и да разговарят с двамата ресорни министри били неуспешни. 

По-късно през деня от МОН отговориха на притесненията на метеоролозите. Системното място на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) е там, където се използва неговата експертиза. Това е преди всичко, но не само Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Така министърът на образованието и науката акад. Николай Денков коментира предложението НИМХ да излезе от системата на Министерството на образованието и науката (МОН). 

По закон МОН трябва да задава общите политики за развитие на образованието и научната дейност в България и да бъде равноотдалечено от всички научни институти, се казва още в позицията на министъра. Към момента, освен НИМХ, всички институти са или към други организации като университетите, Българската академия на науките, Селскостопанската академия, или към други министерства. Например Националният център по заразни и паразитни болести е към Министерството на здравеопазването, а Институтът по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“ – към Министерството на отбраната. 

Прехвърлянето на НИМХ от МОН към МОСВ е поискано на 16 юли 2021 г. от тогавашния министър на околната среда и водите Асен Личев. В писмото си до МОН той излага подробно своите мотиви: „Законът за водите създава преки задължения за НИМХ и определя НИМХ като субекта, извършващ количествения мониторинг на валежите, подземните и повърхностните води, включително наносния отток. Посочената дейност е пряко свързана с правомощията на министъра на околната среда и водите по управление на водите на национално ниво. Допълнително, дейността на НИМХ е от изключително значение за поддържането на националната мрежа за мониторинг на подземните води, част от Националната система за мониторинг на околната среда.“ Министър Личев посочва още, че промяната ще повиши ефективността и ще оптимизира организацията по осъществяване на мониторинга, ще подобри крайния резултат при разработване на стратегически и програмни документи, пряко свързани с управлението на водите. „Промяната ще доведе и до намаляване на административния ресурс, пряко свързан с осигуряване на комуникацията и обмена на данни при осъществяване на мониторинга на водите“, се казва в писмото до МОН.   

Министър Асен Личев предложи НИМХ да бъде прехвърлен от МОН към МОСВ още при актуализацията на държавния бюджет през миналата есен. Тогава се прецени, че е по-удачно това да се направи с приемането на бюджета за 2022 г., уточни министър Денков. Той отбеляза, че няма забележки към работата на института: „Всички виждаме, че те са много активни, използваме техните резултати.“ 

Акад. Денков подчерта, че МОН никога не е предлагало промяна в статута на НИМХ по отношение на неговото финансиране. Дали един институт е под шапката за едно или друго министерство, по никакъв начин не променя неговата възможност да кандидатства за научни проекти, смята още министърът. 

Денков е готов да обсъди къде е най-доброто място на института. „Този разговор ще се проведе на правителствено равнище, защото има различни възможности“, каза акад. Денков.
БТА