/ Министерство на туризма
"По повод предупрежденията на германските власти за пътуване до областите Благоевград, Добрич и Варна бих искала да Ви уверя, че всички необходими мерки срещу разпространението на COVID-19 са взети от здравните власти и Министерството на туризма".

Николова на спешна среща с представителите на германските туроператори у нас

Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в телефонен разговор с Томас Щефен, държавен секретар във Федералното министерство на здравеопазването на Германия, съобщиха от Министерство на туризма. В дистанционната среща участва и доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. 

Тя подчерта, че Министерството на туризма е в постоянен контакт с Министерството на здравеопазването и според официалните данни по Българското Черноморие разпространението на коронавируса е ограничено.

"Отделни клъстерни случаи се отчитат в големи градове извън курортите. Във водещите ни курорти по Северното Черноморие - Златни пясъци, „Св. Константин и Елена“, Албена, няма заразени туристи", посочи министърът.

"Във всички хотели, ресторанти и други обекти както по Българското Черноморие, така и във вътрешността на страната, стриктно се спазват противоепидемичните мерки на Министерството на здравеопазването и препоръките на Световната здравна организация срещу разпространението на COVID-19", акцентира още тя.

Вземат се и допълнителни мерки за осигуряване на „зелен коридор“ за отвеждане на гостите от летището до хотелите, както и за отпадане на съпътстващи екскурзии със събиране на повече хора.

Вицепремиерът изтъкна добрите икономически и приятелски отношения между двете държави. "Германия е приоритетен туристически пазар и партньор на България. Всяка година хиляди германските граждани избират страната ни за почивка и ваканция заради разнообразните и качествени услуги", каза още тя.

Нещо повече - България остава сред държавите с най-малко заразени на Балканите, което я прави сигурна дестинация, а несъмнен принос за това имат навременните действия на българското правителство.

Германия тества пристигащите от три региона у нас

Българският министър на туризма изрази надежда, че германските власти ще преразгледат издадените „предупреждения за пътуване“ и ще можем да посрещнем всички германски туристи, планирали почивката си у нас.

Държавен секретар Щефен изтъкна, че Германия не иска да ограничава пътуванията, но те трябва да са сигурни. По думите му, внимателно се следи епидемичната обстановка, а България е с нисък дял на заразените.

Той пое ангажимент да предаде информацията от разговора до германското външно министерство, като обърне внимание на взетите допълнителни мерки от българска страна за защита на туристите.