Зам.-председателят на КРИБ Николай Вълканов е предложил фирмите на Васил Божков да бъдат извадени от КРИБ. Това каза той в студиото на „Плюс-Минус. Коментарът след новините“ по NOVA.

Причината за това е, че в конфедерацията не могат да членуват фирми, които имат задължения към бюджета.

Г- н Божков е постъпил много некоректно и много неправилно. Това е нещо, което не би трябвало да го прави. Както знаем той има договор с Нова телевизия от 2012г., дори и за по-големи суми. Аз като зам-председател на КРИБ внесох предложение в Управителния съвет на КРИБ фирмите на г-н Божков да бъдат извадени като членове на КРИБ“, каза Николай Вълканов относно паметната бележка, която Васил Божков публикува във Facebook профила си в понеделник.

Тя е от среща, която провел със собственика на "Адванс Медиа Груп" Кирил Домусчиев на 10 юли миналата година. Бележката съдържа три точки, а Божков твърди, че преди въпросния разговор му е оказан натиск да подпише рекламен договор. 

Кирил Домусчиев: NOVA ще сезира КЗК за договора на bTV със Спортния тотализатор

В КРИБ не могат да членуват фирми, които имат задължения към бюджета, които не плащат осигуровки на работниците си. Имали сме други такива случаи и сме ги изключвали. В КРИБ членуват само фирми, които нямат задължения“, продължи той.

По думите му изваждането на фирмите на Божков така или иначе е трябвало да се случи по устав, тъй като има доказани 700 млн. задължения. "Този случай ме накара да взема това решение по-бързо", посочи още Вълканов.

„За нас е важно какви хора членуват при нас", категоричен бе той.

Васил Божков показа снимки на есемеси с Vladi Goranov

„Подразни ме и фактът, че Божков пусна чатовете с министъра на финансите. Ние всички се срещаме с министри. Срещал съм се с министъра на финансите, на енергетиката, на туризма. По принцип това е правило – бизнесът да се среща с министрите. Тези срещи се правят винаги в кабинета на контректния министър. Няма нищо тайно", каза той.

„По време на тези срещи винаги се спазва рамката на законноста“, категоричен бе зам.-председателят на КРИБ.

„Икономиката никога не е закъсвала и никога не е спирала. В рудодобива например не сме спрели работа нито за един ден и не сме освободили нито един човек. Там ние не се възползвахме от 60 на 40, защото работехме", коментира Николай Вълканов.

Според него мярката 60 на 40 е много добра за туризма. „Тази година ще бъде годината на българите в България. Нека бъдат при нас и не ходят в чужбина. Да, секторът ще се възстановява. Ще е бавно, но така е в целия свят", каза той.

„Аз също имам хотели. Взел съм мерки и те не работят. Аз съм се възползвал от мярката 60 на 40 и тя ми помогна", посочи още Вълканов.