/ iStock/Getty Images
Във връзка със спирането на плановите операции от 8 март, зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева обяви пред БНР, че все още се обсъжда темата и не е взето окончателно решение за цялата страна. "Ситуацията на територията на страната е твърде специфична и различна, затова местният подход е водещ при вземането на решения", обясни тя.

Тя увери, че всички, имунизирани с първа доза ваксина у нас, ще бъдат инжектирани и с втората, въпреки забавянето на доставките от фирмите. "Доставката на ваксините е планирана така, че да бъде осигурена втората доза на всички", каза Жени
 Начева. Тя уточни, че независимо коя е ваксината, електронната система работи по един и същи алгоритъм.

"Заложен е периодът между първата и втората ваксина и се спазва той".

По думите на Жени Начева, за да може една ваксина да се използва у нас, тя трябва да е одобрена от Европейската агенция по лекарствата.

"Ние следваме решенията на Европейската комисия. В момента, в който Европейската агенция по лекарствата одобри заявките на ваксини от нови компании, ние ще влезем в общоевропейските правила и регламенти за водене на преговори с тях за доставка".

Спират плановия прием във всички столични болници

Все още се водят преговори за вземане на ваксини назаем от Франция и Германия, уточни Начева и добави, че проблемът със забавянето на доставките касаят не само България, но и всички останали страни от ЕС. 

"Въпросът има политически, правен, медицински и етичен измерител. Има постигнат напредък в мрежата по електронно здравеопазване на ниво ЕС, относно минималния набор от данни в сертификата по ваксиниране. Ние сме една от първите държави, които подготвиха този сертификат. Той дава достъп както на територията на страни от ЕС, така и на трети държави - за проверка на неговата автентичност и верификация на данните", обясни Начева.
БНР