/ БГНЕС
Няма данни за изтрити записи от акцизната система, категоричен е Цацаров
95977
Няма данни за изтрити записи от акцизната система, категоричен е Цацаров
  • Няма данни за изтрити записи от акцизната система, категоричен е Цацаров
Данни, че 300 000 записи в БАЦИС са изтрити или манипулирани не са постъпвали в прокуратурата и ДАНС от представители на Българската петролна и газова асоциация. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров при изслушването си пред вътрешната и финансовата парламентарна комисия по повод Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС).
 
Цацаров обясни, че при проверката на сигнала, че системата БАЦИС се манипулира нито един от големите вносители и производители на гориво у нас не е дал данни за това.

Нинова: Има опасност за националната и финансова сигурност на България

Финансовият министър Владислав Горанов заяви пред комисията, че нито в доклада на ДАНС, нито в изводите на прокуратурата, не се съдържа нито една от посочени в публичното пространство констатации за манипулации и извършени закононарушения. Според него анонсите в тази посока, могат да се окачествят като политически и свързани с предстоящия вот на недоверие срещу правителството.
 
БСП внася в прокуратурата пет сигнала за корупционни схеми

По думите на финансовия министър твърдението, че от лятото на 2016 г. до края на 2017 г. системата не се усъвършенства са неверни. Горанов не отрече, че през 2016 г. в системата БАЦИС са констатирани определени рискове, но каза, че всички те са отстранени. "Няма нито едно вмешателство в ситемата или следа от такова", каза Горанов.
 
Ние сме изключително удовлетворени от работата на системата БАЦИС, от гледна точка ефектите за бюджета, допълни министърът. Той каза още, че необходимостта от постоянно подобряване на системата е задължително.
 
Горанов: В доклада на ДАНС за акцизната система няма данни за извършени престъпления

Директорът на Агенция "Митници" Георги Костов обясни пред депутатите, че през 2012 г. приходите от акциз са били 4,47 млрд. лв. като след въвеждането на системата БАЦИС ръстът е 23,1%. "Тази година приходите от акциз са 4,984 млрд. лв., а ръстът е 930 млн. лева", каза Костов. В хода на анализа от ДАНС бяха направени девет констатации - 8 от тях са отстранени към месец юли 2016 г., последната е в процес на отстраняване, каза още Костов.

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев заяви при изслушването си за доклада на ДАНС за системата БАЦИС, че при проверката не са установени намеса и покровителство от най-високо политическо ниво за манипулации в акцизната система.
БТА