/ Thinkstock/Getty Images
Незаконните практики в хомеопатията са опасни за здравето, алармират лекари
101543
Незаконните практики в хомеопатията са опасни за здравето, алармират лекари
  • Незаконните практики в хомеопатията са опасни за здравето, алармират лекари
Хора, които не са лекари или са дипломирани извън европейските страни, продължават да практикуват хомеопатично лечение у нас. Това може да бъде опасно, категорични са от Българската медицинска хомеопатична организация. Оттам посочват, че в Закона за здравето е регламентирано кои могат да прилагат неконвеционални практики като хомеопатията и вече дори са образувани производства срещу някои „шарлатански практики”.
 
Незаконните практики в хомеопатията са опасни за здравето, уверяват лекарите. Хомеопатия в България може да практикува само човек, който е лекар или е лекар по дентална медицина, информира д-р Петко Загорчев, председател на Българска медицинска хомеопатична организация.
 
"Проблемът, който повдигаме, е за прилагането на някои неконвенционални практики, каквато представлява и хомеопатията до момента в българското законодателство, повлияващи благоприятно човешкото здраве. Тези неконвенционални практики обаче дали повлияват винаги благоприятно човешкото здраве - да, категорично да, тогава, когато се практикуват от лекари. Какви са обаче реалностите в нашия живот към момента? Години наред все още нелекари продължават да упражняват този терапевтичен метод хомеопатия, базирайки се на някои негови отклонения, давайки различни тълкувания на различни школи, течения и прочее", обясни д-р Загорчев.
 
"Каква е опасността? Многофакторна. Поставя се под въпрос възможността да бъде повлияно благоприятно здравето на човека. Създава се опасност да бъде опорочен и низвергнат пред обществото един доказал своята клинична и терапевтична стойност метод като хомеопатията", поясни още специалистът.
 
От Националния център по обществено здраве и анализи ще отправят предложение до здравното министерство за въвеждане на задължително обучение по практикуването на неконвенционалните методи на лечение.