Немски робот се включва в работата край Челопечене
Немски робот се включва в работата край Челопечене / cнимкa: Sofia Photo Agency
Робот от Германия за обезвреждане на снаряди, без експлозия, е пристигнал днес, за да се включи в ликвидирането на последствията от инцидента край Челопечене, съобщи военният министър Николай Цонев. Той обяви, че съветът по отбрана не е приел доклада на комисията, която трябваше да провери състоянието и съхранението на боеприпаси, както в района на инцидента, така и в другите военни поделения в страната. Работата й се удължава с две седмици.

По думите на военния министър в близките една-две седмици комисията трябва да обобщи и анализира наличната във ведомството информация за работата по съхранението на боеприпасите в поделенията на страната от 2002 година насам. Той поясни, че краткото време от възлагането на проверката досега не е позволило докладът да е пълен и да дава достатъчно информация, за да взема решение по налагане на евентуални дисциплинарни наказания на служители в Министерството на отбраната и Генералния щаб. „Определено е рано да се говори за отговорности и наказания”, каза Николай Цонев.

По повод изявленията на бивш служител на поделението в Челопечене, който твърди, че още през 1997-1998 г. е предоставил информация за извършвани злоупотреби, Цонев каза, че е наредил проверка на движението на документацията с неговите жалби, дали им е даден отговор и какъв. Според министъра служителят говори за по-дълъг период отпреди 2002 г., а той е разпоредил проверката от 2002 г., когато е разрешено на поделението да продава гилзи и материали. От 2006 г. с тази дейност се е заела Изпълнителна агенция "Държавна собственост на МО", където са провеждани специализирани търгове. Шест, а не три са фирмите, изкупували освободените след разснарядяването метали, но военният министър не посочи имена с аргумента, че иска да е сигурен.

Съветът по отбрана е решил на редовното заседание на МС в четвъртък да предложи конкретни мерки за ускоряване процеса на утилизация на излишните боеприпаси с цел предотвратяване на бъдещи подобни инциденти.

Николай Цонев каза в централата на НДСВ, че от всички 16 склада в страната, в които се съхраняват боеприпаси, предвидени за утилизация, ще бъдат запазени само четири за нуждите на армията.

Цонев посочи, че в момента заместникът му Спас Панчев отговаря за утилизацията на излишните боеприпаси, като добави, че той не е обвиняван в нещо, защото към момента няма никакви данни, че са вършени нарушения.

На въпрос дали преди 2002 г. ВКР е работило по сигнали за нередности при утилизацията, Николай Цонев отговори утвърдително и добави, че има много сигнали на служба "Сигурност - ВП и ВКР" "във всичките години". Цонев добави, че документацията сега е в ДАНС и от МО са помолили да им бъдат изпратени документите, което е сред причините да се забави резултатът от проверката.

На полигона в Челопечене 123-ма души работят по ликвидиране на последствията от инцидента. Има боеприпаси, които не могат да бъдат обезвредени, ако не се взривят на място. Поръчаният робот, с който ще могат да бъдат обезвреждани снаряди без експлозия, за да намалеят взривовете в района разполагал с възможността да реже със специална течност боеприпасите.

Министърът отново посочи, че щетите, които ще бъдат причинени на реколтата с проверките за осколки, ще бъдат заплатени. Той предположи, че решението за това ще бъде взето в МС в четвъртък. Цонев гарантира, че още в петък парите ще бъдат преведени в сметките на двете общини за компенсация на загубите от реколтата.