Нели Нешева: Лимитът не е само за кардиолозите, важи за всички болнични заведения
Нели Нешева: Лимитът не е само за кардиолозите, важи за всички болнични заведения / Sofia Photo Agency
Нели Нешева: Притесняват се всички, не само кардиолозите
36626
Нели Нешева: Притесняват се всички, не само кардиолозите
  • Нели Нешева: Притесняват се всички, не само кардиолозите

Лимитът на пациенти не се отнася само за кардиолозите, а за всички болнични заведения, притесняват се всички. Така коментира управителят на НЗОК Нели Нешева изказванията на кардиолози, че след изчерпване на платения от здравната каса лимит болните няма да могат да бъдат лекувани. Нешева посети болницата в Червен бряг.

„Лимитът се отнася за всички болнични заведения, тъй като работим с бюджет, който е лимитиран", подчерта Нели Нешева. Според нея няма място за притеснение точно от страна на кардиолозите и обясни схемата.

"Общ е лимитът, който НЗОК определя към районните каси, общ е лимитът, който районната каса определя по относително тегло и по специална формула към лечебното заведение, а управителят на лечебното заведение проявява вече своите качества като мениджър. Той разпределя вътре средствата", каза още управителят на НЗОК.

Нели Нешева подчерта, че за първа година, от последните десет насам, като цяло средствата в сектор „Здравеопазване" са над 3 млрд. лв., докато досега те винаги са били малко под тази сума. В болничната сфера средствата, които са гласувани, са до 1 млрд. и има 200 млн. резерв, който по традиция винаги се използва за болнична помощ.

„Надявам се, че средствата няма да бъдат малко, но трябва да бъдат много добре и балансирано разпределени", добави По думите на Нели Нешева, всеки случай трябва да се преценява добре, да няма излишни разхищения на средства там, където не се налага толкова. Ако има малко повече балансиране, системата ще бъде спокойна, беше категорична управителят на НЗОК.

Други новини от Плевен