Нели Нешева дарява бонуса си
Нели Нешева дарява бонуса си / Sofia Photo Agency

Управителката на Здравната каса Нели Нешева обяви, че ще дари получения от нея бонус на благотворителна организация.

В интервю за TV7 тя обясни, че парите ще отидат във фондация "Благотворителност за България". Дарението ще бъде прието още в понеделник.

Скандалът се разрази след като депутати от Синята коалиция обвиниха Нешева, че е взела бонус от около 30 000 лева. На пресконференция шефката на НЗОК обяви, че е взела три пъти по-малка сума - 12 156 лева, която била по регламент в Закона за здравното осигуряване, а не от натрупаните икономии от заплати във ведомството. Тя обясни, че сумата е част от събраните глоби и санкции в НЗОК през 2011 година.

„Искам първо да се обърна към пациентите и медиите, и да се извиня за тона си вчера. Това беше тон на огорчен човек и се извинявам, ако някой се е почувствал назидаван", коментира вчерашната пресконференция Нешева.

По думите й бонуси са давани на много болници. Те не се казват бонуси, а "изплащане не дейността". Това става единствено с решение на Надзорния съвет, който заседава веднъж или два пъти месечно, обясни Нели Нешева.

Според нея няма как да са давани пари за операции за поставяне на силикон, защото всички плащания са регламентирани.

Средствата, които управлява НЗОК, са близо 3 млрд. лв., съобщи още Нешева и посочи, че тази година са отделени 555 млн. лв. за лекарства: „Когато отидох, те бяха 320 млн. лв., а през миналата година - 476 млн. лв."

Сред постиженията на ръководената от нея институция тя посочи, че за пръв път от три години Касата има право да договаря цени на медикаментите. Целта беше да се намалят цените, за да могат повече хора да се лекуват, допълни Нели Нешева.