Репортаж на Ивана Арсова: Ситуацията в Арена Армеец по обяд
82515
Репортаж на Ивана Арсова: Ситуацията в Арена Армеец по обяд
Ивана Арсова за ситуацията в Арена Армеец към 18.00 часа
  • Репортаж на Ивана Арсова: Ситуацията в Арена Армеец по обяд
  • Ивана Арсова за ситуацията в Арена Армеец към 18.00 часа

Хаос и напрежение белязаха предаването на изборните бюлетини в столицата. Представители на секционни избирателни комисии в София прекарват часове в чакане, за да предадат изборните си книжа в столичната зала „Арена Армеец", където се помещава Общинската избирателна комисия и се осъществява процесът.

Напрежение имаше през целия ден в зала "Арена Армеец". Продължава предаването на изборните книжа от секционни комисии, като към 18.00 часа номерът на предаване бе 943 от над 1400 секции.

Цял ден хората недоволстваха от това, че са затворени в залата. Според тях от 19 компютъра, обработващи информацията, през по-голямата част от времето са работили едва четири. В късния следобед в понеделник председателят на Общинската избирателна комисия в София Диляна Иванова беше категорична, че ситуацията е спокойна. „Няма проблем. Няма хора, които да припадат", каза тя.

Недоволство в Арена Армеец" хората сравняват залата със затвор (ВИДЕО)
netinfo

Ситуацията е била най-напрегната в ранните сутрешни часове. Хора са припаднали, има отведени в столични болници, а екипи на спешна помощ дежуряха край залата, за да оказват помощ на нуждаещи се.

Представители на секционните избирателни комисии скандираха "Оставка" и "Убийци" в зала "Арена Армеец" в ранните часове в понеделник. От сутринта започнаха да излизат информации за починала жена в залата. От ЦИК, МВР здравното министерство и Спешна помощ обаче отрекоха да има смъртен случай. 36 души са потърсили лекарска помощ в столичната зала „Арена Армеец" от края на изборния ден миналата нощ до понеделник следобед. 29 от тях са били прегледани на място, а 7 са били транспортирани в болница „Св. Анна". След като им е оказана медицинска помощ, те са освободени за домашно лечение.

Недоволство в Арена Армеец" хората сравняват залата със затвор (ВИДЕО)
netinfo

Сред тях са пациент с комоцио, бременна пациентка, мъж с нарушения на мозъчното кръвообръщение, мъж с остър апандисит, пациенти с епилепсия, с високо кръвно и мъж в колапс.

По обяд хората в залата продължаваха да недоволстват, тъй като работата вървеше изключително бавно. В залата все още имаше повече от 3000 души - те влачеха чували с бюлетини и нямаха търпение да стигнат до заветната цел, където да ги оставят. Хората се шегуваха как вече има пропускателен режим за свиждания и сравняваха залата със затвор.

Следобед се породи ново напрежение в залата и представители на секционни избирателни комисии заплашиха да оставят и изгорят бюлетините в знак на протест срещу това, че ги карат да чакат с часове. Те твърдяха, че се чувстват като затворници.

На млад мъж му прилоша, колабира и бе изведен на носилка от медицинските екипи в залата. Изнервени членове на секционни комисии, които влачеха чувалите с изборните книжа, бяха обичайна гледка. Виждаха се хора, които спят по седалките в залата. Жена плачеше и твърдеше, че иска да й стане лошо, за да я изведат с линейка от там, тъй като е в залата над 15 часа.

Късно следобед обстановката в залата бе спокойна и дори бе пусната музика.

Недоволство в Арена Армеец" хората сравняват залата със затвор (ВИДЕО)
netinfo

 

В понеделник следобед омбудсманът Мая Манолова влезе в „Арена Армеец”, за да обсъди създалия се хаос с предаването на протоколите от изборите. След близо два часа, които прекара в залата, Манолова обясни пред Дарик, че е предложила решение.

Омбудсманът Мая Манолова предлага решение за кошмара в Арена Армеец

Недоволство в Арена Армеец" хората сравняват залата със затвор (ВИДЕО)
netinfo

Заради създалото се напрежение от Министерския съвет направиха предложение за решение в ситуацията - изборните книжа да бъдат запечатани и поставени под охрана, а хората да бъдат освободени от ангажимента да чакат приемането им.

Недоволство в Арена Армеец" хората сравняват залата със затвор (ВИДЕО)
netinfo

Министерският съвет отправи призив към ЦИК

ЦИК е предложила този вариант на решение на общинската комисия, но то е било отхвърлено. От ЦИК имат предложение за компенсиране на хората в Арена Армеец.

ЦИК иска допълнителни пари и почивен ден за хората в Арена Армеец

От комисията са категорични, че не може да се говори за хаос с приемането на бюлетините в цялата страна, а забавяне имало само в София поради големия брой избирателни секции.

Вижте снимки от "Арена Армеец" ТУК