Не стихва скандалът за подслушването на Борисов, Петков и Първанов
Не стихва скандалът за подслушването на Борисов, Петков и Първанов / снимка: БГНЕС, архив
Не стихва скандалът за подслушването на Борисов, Петков и Първанов
69553
Не стихва скандалът за подслушването на Борисов, Петков и Първанов
  • Не стихва скандалът за подслушването на Борисов, Петков и Първанов

Няма как да бъде подслушван разговор, който не се е състоял. Логичният извод направи вътрешният министър Цветлин Йовчев, анализирайки скандала с твърдението за разговори между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, президента Георги Първанов и Румен Петков на тема АБВ.

Единият от замесените в скандала - ексдепутатът от левицата заяви, че запис няма, а целта е да бъдат омаскарени. Други негови твърдения обаче бяха оборени по-късно през деня от премиера Пламен Орешарски.

В поредния ден от скандала имало ли е или не срещи между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Румен Петков и президента Георги Първанов, първи говори бившият депутат от левицата. Пред Нова телевизия Петков заяви, че запис на разговор на тема АБВ няма. „Ако излезе запис, на който Борисов, аз и Първанов обсъждаме АБВ, ще си гледам кокошки на село и ще приключа активното си участие в политиката. Но ако н излезе такъв запис, трябва да намерим някоя кокошкарка”, заяви той.

Петков призна, че е разговарял преди няколко месеца с бившия премиер, но темата била Белене. Освен това бил информирал Пламен Орешарски преди и след срещата. Думите му обаче бяха оборени малко по-късно в парламента, където министър-председателят отрече това да е истина. „Никога не сме говорили за негови срещи с Борисов”, категорично заяви премиерът.

По-късно през деня вътрешният министър Цветлин Йовчев беше категоричен, че Структури и средства на държавата не са използвани при незаконно подслушване.

„От това, което аз чувам, няма как да бъде подслушан разговор, който по твърдение на тези, които би трябвало да са участвали в него, той не се е състоял. Ако някой има данни, той трябва да предостави конкретика, за да се направи разследване”, каза Йовчев.

Вицепремиерът е поискал информация от ДАНС и ДАТО и тя показва, че държавни технически средства не могат да бъдат свързани ссъ скандала по никакъв начин.