Не дават допълнителни правомощия на следователите
Не дават допълнителни правомощия на следователите / netinfo
Няма да се дават никакви допълнителни правомощия на следователите. Всички текстове за възлагане на следствието на делата за организирана престъпност, корупция и пране на пари в проекта за нов Наказателно-процесуален кодекс, са отпаднали след срещата на министрите в Катарино и вчерашно заседание при премиера. Това съобщи министърът на правосъдието Миглена Тачева.

На срещата при премиера вчера освен промените в НПК, е обсъждана още реформата в МВР с оглед предстоящия през юни доклад на Европейската комисия. Промените в НПК ще бъдат внесени в Министерския съвет следващия четвъртък, но темата за следователите изобщо няма да фигурира в тях, обясни Тачева.

„Няма да има текстове, които да възлагат правомощия на следователите. Аз не виждам да е на доизживяване следствието и сега контролът в досъдебното производство е на прокуратурата. Няма никаква пречка да бъдат следователите натоварени без да им се дават правомощия. От разговорите, които проведохме в коалицията, с европейските партньори и след изречението от февруарския доклад, че разширяването на правомощиятана разследващите магистрати и възлагане на дела на следствието ще се счита за крачка назад в реформата, ми се струва, че това не е най-доброто. Аз мисля, че бихме могли да го направим с преструктуриране на следствието, като ги преобразуваме като специализирана служба за разследване към прокуратурата. Чуха се гласове от колеги, че това ще бъде нарушение на Конституцията”, коментира Тачева.

За да се изясни съдбата на следствието и за да се очертаят възможните ходове, ще подготвим вероятно един въпрос до Конституционния съд, каза още Тачева.