Назначиха нов заместник-министър на образованието
Назначиха нов заместник-министър на образованието / cнимка: Sofia Photo Agency

Петя Евтимова е новият заместник-министър на образованието, младежта и науката. Тя ще поеме поста от Светлана Ломева и ще отговаря за международната дейност и структурните фондове. Евтимова е дългогодишен служител в министерството.

До момента тя е била началник-отдел „Международно право" към Дирекция „Правна" в Министерството на образованието, в което има повече от осем години трудов стаж. Тя е назначена от премиера Бойко Борисов по предложение на министъра на образованието Сергей Игнатов. Основен мотив за това е натрупаният опит в областта, за която ще отговаря и отличното познаване на европейското законодателство.

Министър Сергей Игнатов посочва, че с нейната компетенция ще повиши капацитета на екипа, с който трябва да осъществи политиката на правителството в областта на образованието и усвояването на средствата от ЕС, необходими за извършване на реформата в сектора.

Петя Евтимова има дългогодишен опит в работата с европейските институции. Тя е представител на МОМН в Комитета по програма „Младежта в действие" на ЕК, в работна група „Признаване на резултатите от образованието" към Генерална дирекция „Образование и култура" на ЕК и е национално контактно лице по правните въпроси по 7-ма Рамкова програма за наука на ЕС.

Тя е родена на 29 март в Каварна. Завършила е езикова гимназия „Гео Милев" в Добрич с английски език и магистратура по право в УНСС. Специализирала е европейско право в Института за международните организации в Рим, Италия. Владее английски и френски език. Омъжена с едно дете.