Назначаването на новия посланик в Украйна Николай Ненчев предизвика спор между политиците, президента Румен Радев и Министерски съвет.

Днес бе вторият пореден ден, в който президентът Румен Радев изпраща гневно писмо с остра позиция срещу назначаването на Николай Ненчев на поста. "До днес РМС за назначаването на извънреден и пълномощен посланик на България в Украйна, след съгласувателната процедура от октомври 2023 г., не е внасяно в президентската институция.
Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от МВнР кандидат, следва да се търси там", написа той.

Втори ден президентът праща гневно писмо

Припомняме, че в понеделник бившият министър на отбраната Николай Ненчев беше обявен като следващия посланик на България в Украйна. Това направи председателят на Атлантическия клуб в България Соломон Паси.

Рано във вторник президентът Румен Радев призовава Министерството на външните работи стриктно да спазва Конституцията и установените процедури по определяне на ръководителите на българските посолства в чужбина. "Вместо да предложи кандидат за посланик на България в Украйна, Министерството на външните работи реши да назначи Николай Ненчев за нов „временно управляващ“ посолството ни в страната. Това е необосновано понижаване на равнището на дипломатическо представителство и грубо заобикаляне на Конституцията и установения ред за определянето на ръководители на задграничните ни мисии", написа Румен Радев в остра позиция.

Според президента „настойчиво” му е предлаган Николай Ненчев за посланик в Киев, но той не се е съгласил. Тогава бившият външен министър Мария Габриел е предложила Петър Танев. Преди това той е бил извънреден и пълномощен посланик в Дамаск.

В позиция до NOVA Танев обясни: „Процедурата по подбор и номиниране на моята кандидатура е започнала от средата на миналата 2023 г. Предложението е инициирано след много ползотворно мое взаимодействие като дипломат и анализатор на процесите в Русия, Украйна и страните от постсъветското пространство”. И допълва: „Подкрепа и лобиране получих от български евродепутати в Европейския парламент, с които съм работил, както и от МВнР. Това, което знам от личен опит и от вицепремиера г-жа Габриел е, че моето CV и служебна характеристика, в които са описани подробно моето кариерно развитие и лични детайли, са представени където е необходимо”.

Справка на NOVA обаче показа, че на 18 октомври миналата година предложението за Танев е било сред решенията, взети от Министерския съвет. То обаче така и не стига до президента, защото тогавашният премиер не е подписал само конкретното име. Решенията за други петима наши нови посланици стават факт и за тях президентът издава указ.

В понеделник премиерът Димитър Главчев заяви, че е спазена процедурата при назначаването на Ненчев. "Временно управляващите посланици нямат нужда от препотвърждаване и издаване на указ от президента", каза той.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също бе попитана за "назначаването" на Николай Ненчев за посланик на България в Украйна. "Искам да благодаря на министър Паси, че информира българската общественост и институции за това назначение", каза тя. Идеята е била всички да бъдем поставени пред свършен факт, защото разбирам, че това назначение до дни трябва да стане реалност, добави Йотова.

Николай Денков, председател на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ също коментира назначаването на Ненчев. "Никога не съм работил с Николай Ненчев, така че няма как да коментирам неговите качества", каза Денков.

„Ако трябва да отговарям за действията на премиера, значи би трябвало да се поставя над него. А аз не съм бил над него, за да знам. Крайно време е хората да си поемат отговорността”, настоя Борисов.

Засега нито една институция не дава официално обяснение защо Петър Танев така и не е предложен за посланик. Източници на NOVA твърдят, че една от причините е бившата му съпруга, която е рускиня. Смята се, че от Киев са реагирали на това. На въпрос към Главчев защо от кабинета не са предложили на Танев и сега да оглави посолството ни, той обясни, че дипломатът не се е явил на сегашните конкурси и процедури, а Ненчев го е направил.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня