/ БГНЕС
Министър-председателят Димитър Главчев коментира назначаването на Николай Ненчев като посланик в Украйна.

Радев с остра позиция за назначаването на Николай Ненчев като посланик в Украйна

"Временно управляващите посланици нямат нужда от препотвърждаване и издаване на  указ от президента", каза той. Специално в Украйна от две години не може да бъде назначен посланик, а от украинска страна поставят въпроса да има временно управляващ, в случая при него не е необходимо подписване на указ от президента.

Според Главчев е спазена процедурата. Той заяви, че няма толкова желаещи да отидат там за посланици. Продължават да се обсъждат и кандидатури, за да бъде назначен такъв, който вече, по Конституция, трябва да бъде изпратен с указ на президента. Според него в случая няма нарушение на каквито и да е било правила.

Припомняме, че по-рано президентът Румен Радев излезе с остра позиция и призовава Министерството на външните работи стриктно да спазва Конституцията и установените процедури по определяне на ръководителите на българските посолства в чужбина.

В понеделник бившият министър на отбраната Николай Ненчев беше обявен като следващия посланик на България в Украйна. Това направи председателят на Атлантическия клуб в България Соломон Паси, който в рамките на конференцията "75 години НАТО" обяви: "Също така, вече имаме одобрен нов дипломатически български представител за Украйна, който също излиза от това министерство - бившият министър Николай Ненчев. Успех на мисията!".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня