Настояват за монтирането на паник-бутони в линейките на Спешна помощ
Настояват за монтирането на паник-бутони в линейките на Спешна помощ / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Настояват за монтирането на паник-бутони в линейките на Спешна помощ
64266
Настояват за монтирането на паник-бутони в линейките на Спешна помощ
  • Настояват за монтирането на паник-бутони в линейките на Спешна помощ

Да бъдат монтирани паник-бутони в линейките, с които да се сигнализира в случай на нападение на екипи на Спешна помощ. Това предлага зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков. На извънредна пресконференция той изнесе подробности около нападението над екип на Спешна помощ, който стана жертва на пияни абитуриенти в столичния квартал „Овча купел” тази нощ.

По думите му 4 минути след полунощ е подаден сигнал на телефон 112, след което е получено и второ обаждане за жена с диабет, която е в безсъзнание. Линейката е поставила рекорд и още на 5-тата минута е пристигнала на мястото в сигнала, посочи той. Поводът за нападението обаче бил именно времето за пристигането на спешния екип, допълни д-р Ненков.

Тези биячи, пред чийто очи 15-годишно момиче е в несвяст, започват да бият екипа на линейката, разказа още зам.-министърът. „Това не са обикновени биячи, това са терористи”, коментира д-р Ненков о отбеляза, че след този случай всички екипи на Спешна помощ ще работят в страх.

Д-р Ненков поясни, че припадналото момиче всъщност не страда от диабет. Преди години действително имало повишена кръвна захар. Във фаталната нощ обаче било установено, че момичето е с 4,3 промила алкохол в кръвта. Станало ясно още, че двама от биячите са били прибирани и преди от полицията отново заради побой.


Д-р Мирослав Ненков призова Народното събрание да гласува колкото се може най-бързо промените в Наказателния кодекс, с които се инкриминира нападението над лекари по време на изпълнение на служебните им задължения.

Според справка на Министерството на здравеопазването от началото на тази година осем екипа на Спешна помощ са били нападани. Ако предния парламент беше приел текста в наказателния кодекс, с които се наказва нападението над лекари, той щеше да послужи като възпитателна мярка, смята зам.-министърът. По думите с този текст е вероятно и да се намалят случаите на нападения над лекарите.

Д-р Ненков съобщи още, че здравното министерство ще инвестира в закупуването на паник-бутони, с които да се сигнализира при случаи на нападения над лекари от Спешната помощ.

В София трябва да има 30 екипи с по шест лекари, сестри и шофьори. Сега работят между 15 и 17 екипа, коментира Ивелина Георгиева, директор на Дирекция „Медицински дейности” в здравното ведомство. Сега вместо линейки и апаратура, ще се наложи да купуваме паникбутони, отбеляза още тя.

Междувременно от полицията съобщиха, че на трима от арестуваните за побоя над медицинския екип са наложени мерки за задържане 72 часа. В ареста остават двама мъже - на 33 години и на 45 години, и жена на 37 години. Останалите трима от задържаните са освободени и нямат наложени мерки след доклад от прокуратурата.

На 25 май малко след полунощ е получен сигнал от адрес в квартал „Овча купел”. При пристигане на Спешна помощ от адреса излизат лица, които нападат екипа и нанасят щети на линейката. Задържани са шестима души - петима мъже и една жена на възраст между 21 и 37 години. Четирима от мъжете са познати на МВР за различни криминални деяния, сред които хулигански прояви, телесни повреди, наркотици, грабеж, управление на МПС в нетрезво състояние.