Народен юмрук иска висяща железница вместо метро в столицата
Народен юмрук иска висяща железница вместо метро в столицата / снимка: Sofia Photo Agency
Да бъде построена висяща железница за 15 милиона лева вместо метро за 238 милиона. Това е идеята, която представиха днес членовете на Движение "Народен юмрук".

Първото предложение е висящата железница да бъде изградена от "Младост" 1 до аерогарата и това да реши проблема със задръстванията в София. Според професор Лозан Стоименов с идеята движението над София да преминава на 5 метра от земята ще намели разхода за транспорт, както и замърсяването. Според него опитът на Германия показва, че метрото е десет пъти по-скъпо от въздушна железница

Друга идея на „Народен юмрук" е тази железница да бъде построена и по коритата на река Сливница, Перловска и Владайска, като тя ще представлява колони, набити в коритата на реките, и вагонетки, издигнати на минимум 4.8 метра над земята.

От движението казаха, че общината трябва да даде поне 20 000 лева, за да бъде направено пълно изследване. Според тях тази въздушна железница може да бъде изградена на най-различни натоварени места в столицата. Предстои предложението да бъде внесено в столична общини.