/ БТА
Напрежение между новоназначения директор на фонд „Земеделие” Борис Михайлов и ГЕРБ, които твърдят, че той е замесен в корупционни сделки и е „разследван, арестуван, съден за данъчни измами”. Михайлов даде съвместен брифинг в Министерски съвет с говорителя на правителството Антон Кутев и отговори на нападките.

„Днес за пореден път, след като във фонд „Земеделие” се опитвам да намаля корупционните схеми, отново ме атакува ГЕРБ и ми нанася репутационна щета”, коментира Михайлов и допълни:

„В интерес на истината, през далечната 2004 г., за която става въпрос, се опитах да намаля корупцията в данъчната система и да я сведа до нула. Благодарение на това бях арестуван и всичките тези последици ги чувате днес. Във всички положения, всички дела, които спечелих дотук, са ясно доказателство за моята невинност. Ще ми е интересно по-нататък някои господа от ГЕРБ как ще се защитават в съда, защото ще си търся правата в съда”.

Освободиха директора на Държавен фонд „Земеделие“

От изявлението на Кутев стана ясно, че разследване действително е имало. То обаче завършило с осъждане на прокуратурата, която е заплатила обезщетение в размер на 45 000 лева.

„Съдът решава, че осъжда Прокуратурата да плати една доста сериозна неустойка за това, което му е било причинено преди това. Неустойката - става дума за десетки хиляди левове. Сумата е голяма за такъв вид изпълнение, защото наистина са настъпили вреди”, добави говорителят на правителството, като показа и документ от Софийския районен съд, според който Михайлов е неосъждан.

„Всички тези неща съм сигурен, че колегите от ГЕРБ ги знаят. Те много добре знаят, че са водени дела, които са завършили с оправдателна присъда. Много добре знаят, вероятно, че след това г-н Михайлов е осъдил прокуратурата и е получил неустойки”, каза още Кутев, според когото обвиненията на ГЕРБ са „абсолютно политическа форма на зловредие”.

Междувременно от Държавния фонд „Земеделие” също излязоха с официална позиция, че Борис Михайлов никога не е бил осъждан.

След изявлението на Антон Кутев и шефа на Фонд „Земеделие” в Министерския съвет, от партия ГЕРБ дадоха брифинг.

Неочаквано за нас говорителят на правителството Антон Кутев лично обяви, че това не било вярно. Никой от нас не е казвал, че този човек трябва да влезе в затвора, че трябва да бъде линчуван. Ние сме длъжни да проверим всяка информация, която достигне до нас”, посочи Тома Биков.

„Ако някой от служебното правителство си мисли, че с такива бурни реакции ще ни подплаши и, че ние ще спрем да задаваме въпроси и да търсим информация за хора, които са проблемни - много се лъже. Това само ще ни амбицира да бъдем много по-активни”, уточни Биков.

Томислав Дончев от своя страна каза, че от партията ще продължат да задават въпроси. Сред тях били тези каква е експертизата на Борис Михайлов и кой го е предложил да заеме поста на директор в Държавния фонд „Земеделие”, който представлявал една от най-важните институции в държавата.