Напрежение на протеста в София, сблъсъци с полицията
Напрежение на протеста в София, сблъсъци с полицията / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николовa
Протестът в София
61556
Протестът в София
Протестът в София
ПРЯКО от протеста в столицата
ПРЯКО от протеста в столицата
Протестът в София
Протестът в София
  • Протестът в София
  • Протестът в София
  • ПРЯКО от протеста в столицата
  • ПРЯКО от протеста в столицата
  • Протестът в София
  • Протестът в София

Близо три часа продължи протестът срещу монополите в София тази вечер. Това беше поредното шествие на недоволните граждани през последните дни, но днес за първи път се стигна до сблъсъци с полицията. Недоволството тази вечер в София беше насочено и срещу правителството на Бойко Борисов.

Абсолютно неконтролируемо беше множеството в центъра на града. То мина по централни улици и булеварди, за кратко обсади сградата на Народното събрание. Срещу нея и срещу отразяващите протеста репортери полетяха бирени бутилки, павета, камъни. Стигна се до сблъсъци между жандармерия и протестиращи.

Има и ранени участници в протеста в София. Служителите на реда налагаха с палки някои от недоволстващите. Центърът на столицата ни в момента изглежда като след погром - обърнати кофи за боклук, изпочупени стъкла, строшени витрини на магазини. Напрежението в града вече утихна около 21.00 ч.

Напрежение на протеста в София сблъсъци с полицията
netinfo

Началото

Хиляди протестиращи срещу монополите затвориха Орлов мост в столицата, искайки оставка на правителството и скандирайки „Бойко, отивай си”, „Дянков си отиде, Бойко е наред”. После множеството се придвижи към сградата на Народното събрание, , където застана пред служебния вход на парламента с викове „Оставка” и „Мафия”. На площада напрежението ескалира и гражданите започнаха да хвърлят камъни, бутилки и павета по сградата. Пяха химна на Република България, скандираха „Дянков си отиде, Бойко е на ред”, „Българи юнаци”, „Всеки ден ще е така до победата”. Протестиращите бяха предимно млади хора.

Жандармерията охраняваше сградата на Народното събрание от протестиращите. в един момент жандармеристите изтласкаха грубо хората по-далеч от сградата на парламента и ги насочиха към Софийския университет и Паметника Левски.

Репортери на Дарик съобщиха за арестувани участници в протеста. Появи се информация и за ранен жандармерист.

Напрежение на протеста в София сблъсъци с полицията
netinfo

После множеството се отправи отново в посока Орлов мост. Движението там беше напълно блокирано, а жандармерията ограничи възможността на протестиращите да се върнат към сградата на парламента с кордон.

Шествието тръгна към Националния стадион "Васил Левски" по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и продължи към бул. "Патриарх Евтимий" и НДК. Първоначално протестиращите се движеха спокойно, нямаше сблъсъци с органите на реда.

Тогава протестиращите поеха по бул. „Витоша”. Жандармерията успя да раздели множеството и остана между протестиращите, които пък започнаха да ги замерят с камъни. След това хората успяха да се разпръснат из преките на булеварда, като по пътя си палеха и обръщаха кофи за боклук.

Репортер на Дарик стана свидетел на насилие над младо момче. Младежът е с пукната глава след като беше бито от жандармерист. След нанесените удари, пострадалият се обърна и попита "Защо ме биеш", а униформеният мъж му отговори да си ходи, "за да не спи в районното", разказа журналистът на Дарик. За бити протестиращи съобщи и БНТ. Част от тях били проснати на асфалта на булевард „Христо Ботев”.

Напрежение на протеста в София сблъсъци с полицията
netinfo

Когато жандармерията подгони протестиращите из пресечките на бул. "Христо Ботев" напрежението ескалира рязко и се стигна до сблъсъци и бой между полиция и протестиращи.

Четирима младежи, пострадали вследствие на сблъсъците по време на протеста, са преминали през „Пирогов” тази вечер, съобщиха за Дарик от лечебното заведение. Двама от пациентите са с наранявания в областта на главата, травмите им обаче не били сериозни. В травматологията пък е прегледано 22-годишно момиче с контузия на предмишницата. И четиримата младежи са освободени, допълват от болницата.

В цялата страна стотици българи излязоха по улиците тази вечер, за да изразят недоволството си срещу високите сметки за ток и монополното положение на енергоразпределителните дружества. Подробности за проявите в градовете в страната четете ТУК.