Напрежение възникна между протестиращи и полицаи пред старата сграда на Народното събрание по време на третия национален протест в София. Малко след 21.00 ч., при пристигането си, недоволните запалиха свещи и фенери пред парламента на площад „Народно събрание”, от страната на БАН. Пред сградата имаше кордон от униформени, демонстрантите се опитаха да го пробият. Недоволните се хванаха за ръце и направиха жива верига пред полицаите, съобщи NOVA.

Георги Димитров

Демонстрантите настояваха да преминат през кордона пред старата сграда на Народното събрание, за да стигнат до Паметника на Незнайния войн. Протестиращите започнаха да се бутат в полицаите и да натискат кордона, в опит да го пробият.
 

Към органите на реда полетяха бомбички и бутилки и павета. Трима са ранените полицаи, по неофициална информация на NOVA. Няма данни за пострадали протестиращи.

Георги Димитров

"Това, което се случва сега пред сградата на НС, цели единствено ескалация на напрежението", това заяви директорът на СДВР Георги Хаджиев. Той подчерта, че разрешението за протест е съгласувано от младежката организация на "Да, България" за площад "Независимост" пред БНБ и Партийния дом, но пред БАН и оригиналната сграда на НС протестът е нерегламентиран.
 

#ОСТАВКА

Публикувахте от Кристиан Вигенин в Вторник, 22 септември 2020 г.

Сред протестиращите имаше и депутати от БСП.

Георги Димитров


Междувременно пред Руската църква се стигна до напрежение, но без сериозна ескалация. 

Полицаи с щитове и каски бързо се прегрупираха от пространството при храм-паметника „Св. Александър Невски” към Народното събрание и ъгъла с главната сграда на БАН.

Георги Димитров


По-рано днес недоволните започнаха да се събират след 17.00 ч. пред сградата на Президентството. По повод Деня на Независимостта на България протестът започна с химна на България. Движението по булевард „Цар Освободител” беше блокирано, а полицейското присъствие в „Триъгълника на властта” засилено. 

В района има поставени КПП-та, на които органите на реда проверяват щателно личния багаж на протестиращите. Полицаи, облечени с жилетки с надпис „антиконфликт”, пазят сградата на НС.

Георги Димитров

Част от протестиращите, начело с БОЕЦ, се отделиха от множеството и тръгнаха на шествие и блокираха „Орлов мост” малко след 20.40 ч.
 
 
76 вечер на протести в София

76 вечер на протести в София Повече четете ТУК https://bit.ly/2FPkBG8

Публикувахте от Новините на NOVA в Вторник, 22 септември 2020 г.
 

Часове преди началото на протеста полицаи претърсиха палатковия лагер на майките от инициативата „Системата ни убива”. Той се намира пред сградата на бившия Партиен дом.

Георги Димитров

Там органите на реда намериха и иззеха бутилки с физиологичен разтвор. По думите на майките той се използва от медицинско лице за промиване на рани.

Георги Димитров

„Дойдоха около 20 полицаи и започнаха да ровят в палатките. Взеха физиологичен разтвор, части, с които укрепваме палатките, и празна туба от бензин. Казаха, че след края на протеста ще ни върнат всичко”, оплака се Вера Иванова от „Системата ни убива”.

Претърсването на палатките се наложи, след като по време на тъй нареченото първо въстание на 2 септември демонстрантите вадеха опасни предмети, пръти и бутилки, скрити в палатковите лагери, и с тях мереха полицаите.
NOVA