Намаляват средствата за училищно образование
Намаляват средствата за училищно образование / netinfo

По-малко средства за училищно образование от брутния вътрешен продукт ще отдели държавата през следващата година.

Намалението ще е с около 0,6 до 0,8 процента, но това няма да се отрази драстично върху системата, защото е запазено нивото на разходите от тази година, каза министър Даниел Вълчев във Велико Търново. По-рано той се срещна с директори от региона на път за Варна, където ще участва в съвещание на Националното сдружение на общините.

“Въпреки намалението на средствата ще имаме възможност да запазим действащите програми и да финансираме няколко нови”, заяви министър Вълчев. За въвеждането на единен норматив за издръжката на един ученик ще бъдат отпуснати 45 милиона лева.

15 милиона лева Министерството на образованието ще даде на общините за ремонт на спортната база в училищата, 12 милиона лева са предвидени за ритуализация на училищния живот и извънкласни форми на обучение.

През 2007 година ще бъдат отпуснати и 18 милиона лева по програмата за енергийна ефективност. Предвидени са също така средства за оборудване на нови компютърни кабинети и назначаване на още 700 ресурсни учители, които да работят с децата със специални потребности.