Найденов възмутен от безотговорното палене на стърнища
Найденов възмутен от безотговорното палене на стърнища / снимка: БГНЕС
Найденов възмутен от безотговорното палене на стърнища
55968
Найденов възмутен от безотговорното палене на стърнища
  • Найденов възмутен от безотговорното палене на стърнища

Министърът на земеделието Мирослав Найденов посети местността "Кочериновски Калин", от където тръгна пожарът над село Пастра. Той изрази възмущението си от безотговорното палене на стърнища и призова всички да бъдат отговорни в постъпките си, защото подобна небрежност води до огромни загуби.

"Благодарен съм, че министър Найденов дойде, което показва ангажираността на държавата в опазване на природните й богатства. Тези пожари доведоха до унищожаване на изключително ценни дървесни видове и до големи загуби на държавата", заяви за Дарик областният управител Владислав Стойков.

Към момента пожарите са два - в Природен парк „Рила". Единият, който е в „Кочериновски Калин", е овладян. С помощта на хеликоптера бързо успяхме да го локализиране и вече с жива сила и на ръка гасаческите групи вече ефективно предприемат действия по неговото погасяване. Два хеликоптера имаме на разположение, които вече са насочени изцяло към другия пожар в местността „Празна торба". Там теренът е малко по-тежък и за хеликоптерите, но върви добре. Локализиран е от три страни. Пожарът в Драгодан още вчера беше локализиран и днес вече имаше ефективни действия вътре в самото пожарище да се погасява. Други пожари няма към момента".