Найденов: Няма как да признаем резултатите от референдум, нарушаващ международни норми
Найденов: Няма как да признаем резултатите от референдум, нарушаващ международни норми / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Найденов: Няма как да признаем резултатите от референдум, нарушаващ международни норми
71240
Найденов: Няма как да признаем резултатите от референдум, нарушаващ международни норми
  • Найденов: Няма как да признаем резултатите от референдум, нарушаващ международни норми

„Подкрепям свикването на Консултативния съвет за национална сигурност към президента и опита му да потърси консолидирана позиция".

Това коментира министърът на отбраната Ангел Найденов в „Седмицата" на Дарик по повод насроченото за понеделник заседание на КСНС.

„Каква ще е позицията след заседанието - трудно мога да кажа. Имаме действия на Русия, които нарушават териториалната цялост на Украйна - това беше позиция, заявена включително на различни международни форуми", обясни министърът.

„Не могат да се признаят резултати на референдум, които са в нарушение на законодателството на Украйна и на международните норми", каза още Найденов.

Той защити поведението на външния министър Кристиан Вигенин, който беше критикуван от някои социалисти заради посещението си в Украйна:

„Не виждам нищо по-естествено от това министърът на външните работи да посети размирни райони, какъвто беше в случая този на Украйна, и да проведе срещи с управление, признато и прието от международната общност".

Министърът припомни, че България до момента не е наложила вето за санкции срещу Русия.

„Подкрепили сме съюзниците. Друг е въпросът за икономическите санкции - какво ще е отражението им върху българските интереси. Трябва да се направи оценка на въздействието и да представим нашата позиция. Не съм съгласен с президента, че това нямало значение, че били дребни сметки. Няма дребни сметки, когато могат да се идентифицират поне 10 области, които могат да пострадат от реципрочни действия от страна на Русия", добави Найденов.