/ iStock/Getty Images
Направиха животоспасяваща операция на 42-годишен мъж, благодарение на която той успя да види новороденото си дете. Той е спасен от екипа на доц. Димитър Николов, началник на клиника по Кардиохирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

В деня, в който се ражда детето му, Максим е транспортиран по спешност в лечебното заведение, след като в друга столична болница установяват проблема. Пациентът търси помощ, тъй като в продължение на два дни усеща стягане в гърдите и наблюдава рязко повишаване на кръвното си налягане. За да бъде спасен 42-годишният мъж е поставен в циркулаторен арест. Този процес представлява едновременно спиране на сърцето и мозъка, в рамките на около 30 минути.

В такива условия, времето на екипа е ограничено. Оптимално, периодът, в който пациентът трябва да бъде „върнат към живот“ е максимум половин час. Ако този времеви прозорец бъде изпуснат, пациентът е обречен на мозъчна смърт. Сърцето би могло да издържи значително по- дълго време, тъй като се използва разтвор, който спира сърцето, но го запазва живо чрез различни метаболити, които го хранят. При мозъка обаче няма такъв вариант.

Операцията се извършва от 7 души от екипа на доц. Димитър Николов, сред които са кардиохирурзите д-р Георги Василев и д-р Михайлов, анестезиолог, перфузионист, две операционни и една анестезиологична сестра. Чрез специална апаратура непрестанно се наблюдава функционирането на мозъка, както и състоянието на сърцето и другите органи в тялото на пациента. Причината е, че когато аортата се разкъса, някои от органите могат да останат бе кръвоснабдяване.

В случаят на Максим, разкъсани са два от слоевете на аортата – вътрешния и средния, което предизвиква огромен риск, тъй като външният слой на аортата е и най-тънкият такъв. Според специалистите, ако това състояние не бъде хванато в рамките на 24 часа, рискът за фатален изход е много голям.

И така – обещанието е спазено, а днес 42-годишният мъж се радва на своето дете, благодарение на бързата реакция и професионализма в една от най-тежките кардиохирургични операции.

Дисекация на аортата е диагноза, която обикновено се среща при пациенти над 65 години. Все по-често, обаче, заболяването се наблюдава сред много по-млади хора. Повечето пациенти не изпитват дискомфорт, докато не се стигне до сериозно влошаване на състоянието, което да налага спешна хирургична намеса.

А специалистите от екипа на клиниката по Кардиохирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда напомня, че превенцията и грижата за кръвното налягане е изключително важна.