/ www.sxc.hu
12 приемни родители са номинирани за отличието
Националната асоциация за приемна грижа ще връчи наградите „Спасители на детството“, които традиционно отличават личности, организации и институции за приноса им към приемната грижа и приемното родителство. Тази година церемонията ще бъде специална, защото по време на нея ще бъде отбелязана и десетата годишнина от учредяването на единствената родителска организация на приемните родители у нас.

12 приемни родители са номинирани за отличието. Сред тях са няколко семейства, които се грижат за деца с увреждания, приемни родители на изоставени бебета, както и приемни родители, които се грижат за малчугани с хронични заболявания. 7 са социалните работници, които ще се борят за приза „Спасител на детството“. Част от тях работят за държавните отдели за закрила на детето, а повечето са част от областните екипи по приемна грижа.

Петима са лекарите, които са номинираните за наградата през 2019 г. Сред тях са проф. Райков от Варна, който осигурява безплатна и поддържаща грижа за деца с проблеми в придвижването, д-р Иван Георгиев от очния център в Смолян, който е подарил очила на приемни деца с проблеми със зрението, както и началника на видинското педиатрично отделение д-р Пламен Филипов, който е спасил живота на 20-месечно изоставено бебе в приемна грижа. В рамките на церемонията награди ще бъдат раздадени на осиновители, общини, учители, фирми и др.