/ iStock/Getty Images
Над 60 сигнала за домашно насилие дневно постъпват на 112
101006
Над 60 сигнала за домашно насилие дневно постъпват на 112
  • Над 60 сигнала за домашно насилие дневно постъпват на 112
Средно над 60 сигнала за домашно насилие дневно постъпват на спешния телефон 112. Това са обявили от системата за спешни повиквания по време на среща в Народното събрание преди дни, свързана с проблемите на жените, жертва на насилие. В рамките на срещата по покана на парламентарния председател Цвета Караянчева жените от инициативата "Цвете за нея" са представители своите осем искания за законови и други промени, с които да се ограничат жертвите на насилие.

Баща преби 14-годишната си дъщеря във Варна, провесил я през терасата
 
В предаването на Дарик "Реактивно" Албена Белянова от "Цвете за нея" коментира предложенията на пострадалите от насилие жени. Едно от техните искания е да има регистър на обажданията на телефон 112, защото жени са сигнализирали за това, че позвъняванията им не се пазели в системата.
 
"На срещата беше директорът на 112, който увери, че няма такава възможност да бъде укрит един сигнал. Информираха ни, че 63 сигнала на ден за домашно насилие се получават на телефон 112. Проблемът, с който се сблъскват и 122, и органите на МВР, е, че рядко се оказва съдействие след подаване на сигнал, включително и от хората, които са подали сигнала. Но това не е причина да не се мисли как да се преодолее това. Защото много често става въпрос за страх, който идва след осъзнаване. На срещата имаше хора, които наистина горят в работата си. За съжаление, резултатите показват, че няма напредък. А от друга страна, видяхме чиновническо бездушие в някои от присъстващите, за които жертвите на насилие сме статистика и нищо повече", коментира Белянова.

40-годишна жена почина след брутален побой от съпруга си

домашно насилие
iStock/Getty Images

"Случаите напоследък са за бити с тухли жени, с ножове, в някаква степен оскотяване, в някаква степен и точно това чувство за безнаказаност.... Другото важно е бездушието, което цари. Наблюдавам го в институциите, но се наблюдава и в обществото. Има нещо друго, което също е част от нашите предложения - случаи, в които социалните работници казват, че в събота и неделя не могат да дойдат и да окажат подкрепа, защото е извън работното време. Насилието се случва денонощно. Тоест трябва да се помисли за начин, по който на децата, на жените да може да бъде осигурена денонощна подкрепа, а не да бъдат оставени сами", смята Албена Белянова.
 
Тя добави, че заместник-министърът на вътрешните работи е обещал в дежурните екипи в полицията да има един полицай, който да е преминал специализирано обучение по проблемите за домашното насилие, за да може да има адекватна реакция.