Над 60% от българите искат конституционна реформа, сочат от РЗС
Над 60% от българите искат конституционна реформа, сочат от РЗС / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

„Няма да търпим поправки в действащата конституция. Без нас ГЕРБ няма конституционно мнозинство", заяви във Варна лидерът на „Ред, законност и справедливост" Яне Янев. Посещението му в морската столица е по повод организацията на предстоящия старт на подписката за предизвикване на референдум за свикване на Велико народно събрание и приемане на нова конституция.

Янев изказа увереност за успеха на кампанията заради резултатите от националното представително проучване, което са поръчали. То е било проведено преди два месеца от социологическите агенции „Скала" и „Сова Харис". Запитването е показало, че над 60% от българите  одобряват идеята за радикална конституционна реформа. 78.2 % пък са на мнение, че намаляването на народните представители от 240 на 100 трябва да стане час по-скоро.

През 2011 г. преди местните и президентски избори ще се проведе референдум, защото необходимите 500 000 подписа ще бъдат осигурени в срока от 6-ти септември до 6-ти декември, смята Янев. Подписката ще обхване всичките 265 общини.

Считаме, че местната, законодателната, изпълнителната и съдебната власт са изцяло сбъркани в този тип конституционна уредба, която е заложена в сегашната конституция, заяви лидерът на РЗС. Няма смисъл от частични промени и ГЕРБ не може да разчита на съдействие за такива от партията, заяви Яне Янев.

Проектът на РЗС за нова конституция предвижда нова структура на местната власт и нов принцип на функциониране. „В новата конституция трябва да се заложи нов ред, в който ролята на гражданите да бъде истинска и решаваща", заяви лидерът на партията. Сред предвижданите промени са областният управител да бъде избиран от хората и да има администрация до 10 души, а числеността в общинските съвети да се намали на 50 %. Янев допълни, че кметът на града трябва да може да бъде отстраняван от общинския съвет, за да има разделение, а не сливане на власт. В момента в областните администрации в страната работят около 3000 души, посочи още политикът.

„Изпълнителната власт е абсолютно сбъркана и в момента сме премиерска, а не парламентарна република", коментира Янев. Той допълни, че сега в България няма истински парламентаризъм. Янев определи началото на парламентарния сезон като гротеска. „Вижда се, че огромна част от народните представители на ГЕРБ са едни смешни и жалки кукли на конци, които не знаят за какво са там , откъде идват, за какво стоят и накъде отиват. България няма нужда от 240 депутати, които да бъдат поддържани от 1017 души администрация", заяви лидерът на РЗС.

Академията на РЗС за кандидати за общински съветници и кметове ще стартира през ноември и ще завърши през юли.

Новини от Варна