Над 50 цигани блокираха главен път Силистра – Шумен
Над 50 цигани блокираха главен път Силистра – Шумен / netinfo

Над 50 цигани блокираха от 13 до 14 часа главния път от Силистра за Шумен в района на село Калипетрово. Те негодуват срещу бавещото се екстрадиране на бившия ДПС-общински съветник Сунай Ремзи. От година Ремзи е в турски затвор за убийство на роднина на протестиращите.

На 28 март 2007 година в заведение, собственост на общинския съветник от ДПС тогава Сунай Ремзи, е намерен убит с ловна пушка 25-годишният Марин Маринов потомък на един от заможните цигански кланове в региона. Разследването показа, че застреляният потърсил стари дългове от Ремзи. След няколко месеца издирване с Интерпол, убиецът е задържан в Турция и там излежава задочната си присъда.

В писмо до Окръжната прокуратура в Силистра, изпратено през август, Сунай Ремзи моли да бъде върнат и справедливо съден в България, съобщи говорителят на ведомството Теодор Желев и допълни, че „всички стъпки от българска страна са направени, останалото е в ръцете на турската съдебна система”.

Според българското законодателство, ако Ремзи се признае за виновен и бъде съден по съкратеното производство пред първа инстанция, ще получи 15 години затвор, а според сегашното обвинение го очаква доживотна присъда без право на замяна.