Над 5 пъти се е увеличила заболеваемостта от лаймска болест
Над 5 пъти се е увеличила заболеваемостта от лаймска болест / netinfo

Повече от 5 пъти са се увеличили случаите на лаймска болест в Габровска област през първите 9 месеца на годината в сравнение със същия период на миналата. От януари до септември са регистрирани 22 случая на лаймска борелиоза.

Според д-р Николай Пенчоков от Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве, най-вероятно през последните няколко години регистрацията на това заболяване не е била на необходимото ниво и затова са отбелязвани едва по 4-5 случая годишно.

През 2006 година за разлика от предходни периоди в областта, не е имало голяма инвазия от кърлежи, но въпреки това заболеваемостта от лаймска болест е значително завишена.

Около 10 са първокласниците от Габровска община, които не са се явили в училище до този момент. Родителите на част от децата са променили постоянния си адрес, при други причините за отсъствия от учебни занятия са здравословни, но има и такива, за които липсват сведения, каза за „Дарик” директорът на Социално подпомагане в Габрово Радостина Братованова. Тя припомни, че всички, които са отсъствали без основание от училище ще бъдат санкционирани.