Над 300 аптеки могат да бъдат затворени заради спорна наредба
Над 300 аптеки могат да бъдат затворени заради спорна наредба / снимка: Sofia Photo Agency
Над 300 аптеки могат да бъдат затворени заради спорна наредба
31503
Над 300 аптеки могат да бъдат затворени заради спорна наредба
  • Над 300 аптеки могат да бъдат затворени заради спорна наредба

Повече от 300 аптеки може да бъдат закрити през декември, ако влязат в сила промени в наредба за работата им. За това алармираха от Асоциацията на собствениците на аптеки. В момента от здравното министерство подготвят промени в текстовете на наредбата, но от асоциацията се страхуват, че лобистки интереси на друга съсловна организация могат да осуетят промените. Ако аптеките бъдат затворени, 4000 души ще останат без работа.

На 23 декември влиза в сила наредба, според която в аптеките задължително трябва да има дневна светлина и в приемното помещение да не работят хора без фармацевтично образование, обясни председателят на браншовата асоциация Николай Костов

„Почти всички аптеки в диагностично-консултативните центрове не отговарят на тези изисквания, защото са вътре, в ДКЦ-тата, където са лекарските кабинети. Те също нямат естествено осветление. В моловете има няколко десетки аптеки, в хипермаркети и супермаркети има още няколко десетки аптеки, и в болниците има повече от 100 аптеки. Отделно денонощните аптеки, които са доста, но които също няма как да отговарят..., то и другите аптеки не отговарят на изискванията, но те повече не отговарят, защото след 18.00 часа, особено през зимата, къде е това естествено осветление", добави още Костов.

От здравното министерство вече подготвят промяна в текстовете.

„Ние се страхуваме министерството да не се подаде на Българския фармацевтичен съюз и да отмени собствените си промени", каза още председателят на браншовата асоциация.

Според асоциацията е противоконституционно и изискването един собственик да има до четири аптеки. Именно големите аптечни вериги са тези, които ще могат да устоят на кризата. По думите на Костов в момента има 3 600 аптеки у нас, около 30 на сто от които имат месечен оборот под 5 000 лева. Те са обречени на фалит.