/ БГНЕС, архив
Министър Богданов стартира програма за оздравяване на публичните предприятия
С оглед целесъобразното разходване на средствата, Министерството на икономиката и индустрията намалява значително възнагражденията на органите за управление и контрол на дружествата към министерството.

Освен възнагражденията, ще бъдат ограничени и сумите за представителните разходи и начините за тяхното разходване, съобщават от ведомството.

Сабрутев: За по-малко от месец управление хазната излезе на плюс с 200 млн. лева

Анализ на финансовото състояние на предприятията, включително и на получените възнаграждения на всички служители показва, че въпреки множеството констатирани управленски проблеми, ръководните органи получават изключително високи възнаграждения. Става въпрос за суми над 12 хил. лв. месечно, независимо от финансовото състояние и постигнатите резултати от предприятията.

В някои от публичните предприятия продължават проверки и на компетентните органи. При всяка приключила от тях проверка незабавно ще се предприемат мерки за отстраняване на констатираните нарушения и оздравяване на съответното дружество.

Програмата по оздравяване и преструктуриране на публичните предприятия ще премине през няколко етапа като се очаква процесът да приключи до края на 2023 г.

Новото ръководство на „Булгаргаз“: Дружеството е с празни сметки


Първият етап стартира с ограничаване на разходите и неправомерното разходване на средства. На второ място е гарантиране на управленския капацитет в дружествата.