Над 100% ръст на престъпността в районите с бежанци в столицата
Над 100% ръст на престъпността в районите с бежанци в столицата / снимка: БГНЕС, архив

Компетенцията на полицията е да пази външния периметър на общежитията със сирийски бежанци, вътре се охранява от други служители. Когато има конфликт между самите бежанци, каквито вече има, ние тогава се намесваме. Това каза пред БНТ комисар Ивайло Спиридонов, директор на СДВР.

„Полицията винаги е готова да реагира и затова имаме разположени и полицейски части около центровете за бежанци. Подготвени сме за всякакви ситуации, имаме и полицейски кучета, с които покриваме по-голям периметър. Полагаме усилия да засилим по-голям външен периметър. Хората, които са в тези центрове са на свободен режим и могат да ходят където си искат. На „Монтевидео” 156 има център на католиците, където дават храна на бежанците, затова и там ние разполагаме постове”, коментира Спиридоов.

„Ръст на престъпленията в района на центровете има и тя е над 100% в сравнение със същия период на миналата година. Тези престъпления са предимно кражби. Според мен проблемът е чисто финансов. Те получават по 65 лева на месец, което е крайно малко. Колегите забелязват, че тези кражби са предимно на храна. В последно време забелязваме и тенденция на престъпления от бежанци на бежанци”, заяви още той.

„Предполагам, че в бъдеще ще има нарастване на престъпленията в тази посока. Вероятно ще има българи, които ще се намесят с по-крути мерки. Нека всеки гражданин да има предвид, че тези хора са дошли тук, за да спасят живота на близките си”, каза Ивайло Спиридонов.