Националната сигурност не може да бъде обект на политически PR, според Миков
Националната сигурност не може да бъде обект на политически PR, според Миков / снимкa: Sofia Photo Agency
Националната сигурност не може да бъде нито играчка за медиите, нито обект на политически PR. Това коментира министърът на вътрешните работи Михаил Миков след като миналата седмица председателят на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов определи сумата от близо 100 милиона лева, която е изразходвана за специални разузнавателни средства през последните две години, като „изненадваща" и „впечатляваща".

Министър Миков, правилно ли председателят на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред г-н Минчо Спасов, разчете данните, които вие, които МВР му даде затова колко пари са използвани през последните две години за специални разузнавателни средства?

„Ще използвам нещо на Висоцки – Всеки сам разбира степента на собствената си интелигентност. Аз лично смятам, че националната сигурност не може да бъде играчка за медиите. Ще поискам още тази седмица едно съвместно заседание на вътрешната комисия по национална сигурност, за да видим желанията на един или друг политик да се появи във вашите репортажи, докъде може да стигне и какво може да направи за националната сигурност”, каза Михаил Миков.

Тези близо 100 млн. лв. много ли са за две години при положение, че нищожен процент от СРС-тата влизат като доказателства в съда, особено по-тежките престъпления?

„Да, явно вие, повтаряте тезата на г-н Спасов, която той се опита да внуши. Всяка стотинка от тези средства е отчетена по предвидения от закона ред. Всичко това искам да се обсъди много сериозно на заседание на двете комисии и да видим докъде политическият PR ще стигне по темата „Национална сигурност”, обясни Миков.

Този случай се превърна в повод за коментари, че има война в крилата на Българската социалистическа партия?

„Такива въпроси още повече повишават празничното ми настроение”, посочи министърът на вътрешните работи.