/ iStock/Getty Images
С премиерата на балета "Легенда за езерото" от Панчо Владигеров Националната опера ще отбележи 120-годишнината от рождението на големия български композитор.
 
Постановчик и хореограф на спектакъла е Донвена Пандурски, която от 30 години живее и работи в Германия, поставя и на сцената на Мариинския театър в Санкт Петербург. Премиерните дати на балета „Легенда за езерото“ са 15, 16 и 17 март.
 
Музиката на Панчо Владигеров съдържа богат симфоничен драматизъм, но и национален колорит, вдъхновен от българския фолклор с неравноделните тактове. Спектакълът е съвремен прочит, но остава верен на мистиката, заложена още в заглавието, обясни постановчикът Донвена Пандурски.
 
„Имаме преплитане на фантазия и реалност. От една страна имаме природата олицетворена, Бога на слънцето, езерни нимфи, езерното момиче, което носи пречистващата сила на водата и на светлината. От друга страна имаме пустинни хора, имаме реални хора - мъже и жени воини. Действието се развива на приказно място и в приказно време. Но в историята ще видим човека с неговите вечни чувства, страсти и преживявания.“
 
С Донвена Пандурски се работи приятно и спокойно, макар и интензивно, тя дава изключителна свобода на артиста, а това е много важно, за да можем и ние да допринесем за крайния резултат, сподели прима балерината Марта Петкова.
 
„Аз съм много щастлива, че под моя танц ще оживее тази музика, която аз намирам за много хубава. Моята роля е на езерното момиче. На сцената съм с Никола Хаджитанев - моят верен партньор. Удоволствие за мен е с Биляна Никифорова също да бъда на една сцена. Като влизах в театъра не съм си представяла, че ще танцувам до нея.“
 
Премиерните дати на балета „Легенда за езерото“ са 15, 16 и 17 март, а честването на 120 години от рождението на Панчо Владигеров е под патронажа на президента на България Румен Радев.