Изтребител Спитфайър
Изтребител Спитфайър / iStock/Getty Images
Началник на възстановеното Висше военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“ - бригаден генерал Юлиян Радойскив официално встъпи в длъжност, съобщават от Министерство на отбраната.

Пред преподавателския и курсантския състав той бе представен от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов.

Радев връчи пагоните на български офицери с висше военно звание (СНИМКИ)

„Предстои сложен процес за изграждането на ВВВУ“, обяви заместник-министър Атанас Запрянов в словото си на тържествената церемония. По думите му училището трябва да се превърне в национален, устойчив образователен център за подготовка на висококвалифицирани кадри за Военновъздушните сили (ВВС), свързаните с въздухоплаването сектори на икономиката и европейската система за въздушен транспорт.

Ще има Висше военновъздушно училище в Долна Митрополия

„Пожелавам на бригаден генерал Радойски успешно да реализира концепцията за създаване на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“, за да отговори на повишените изисквания към обучението на авиационните кадри за нуждите на ВВС и за усвояването на новата авиационна платформа, която предстои да приемем на въоръжение, самолет F – 16 Block 70“, подчерта още в словото си заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Бойко Борисов: Държавата ще подпомага бъдещото висше военновъздушно училище в Долна Митрополия

„Основната ни цел е да превърнем Висшето военновъздушно училище в утвърден национален лидер в авиационното образование и разгръщането му в конкурентен европейски център за обучение на пилоти и техници за нуждите на авиацията“. Това каза началникът на ВВВУ „Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски в първото си слово пред преподавателския и курсантския състав. Той подчерта, че ВВВУ ще обучава високоподготвени авиационни специалисти както за бойната, така и за гражданската авиация, които ще получават международно признати дипломи.

Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ се откри с решение на Народното събрание (обнародвано в Държавен вестник на 23 април 2019 г.). По този начин, след 18 години стана факт най-новото висше военно учебно заведение в България, благодарение на усилията на ръководството на Министерството на отбраната, постигнатия широк политически консенсус и подкрепа от ръководството на ВВС и авиационната общественост. Към момента в училището се подготвят близо 160 курсанти като нова програма за обучение с граждански специалности ще стартира през есента. Сред първите задачи на ръководството на ВВВУ са обновяването на инфраструктурата и подготовка на преподаватели по най-съвременните изисквания.
Министерство на отбраната