На третия ден парламентът освободи Филип Златанов
На третия ден парламентът освободи Филип Златанов / снимка: БГНЕС, архив
На третия ден парламентът освободи Филип Златанов
67245
На третия ден парламентът освободи Филип Златанов
  • На третия ден парламентът освободи Филип Златанов

Парламентът най-накрая освободи Филип Златанов като шеф и член на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. До това се стигна след като депутатите предишните два дни отлагаха гледането на точката.

В подкрепа на освобождаването на Златанов 170 депутати гласуваха „за", а единствено Антон Кутев от левицата гласува „против". Мотивът му е, че е трябвало да стане ясно дали е имало политически натиск върху комисията и така парламентът не си е свършил работата.

Тефтерчето на Златанов и освобождаването му като шеф и член на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси отново предизвика скандал в парламента.

След като вчера точката беше отложена по искане на управляващите заради отсъствието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от пленарната зала, днес ролите бяха разменени. Борисов поиска темата да не се обсъжда, докато председателят на левицата Сергей Станишев „не се наспи" и не дойде в Народното събрание: „Аз предлагам, докато не дойде Станишев, да прекратим разглеждането, да може да се наспинка това момче хубаво, господин Местан, и когато се наспинка, както вчера, въпреки че ние бяхме в парламента, а Цветанов беше на дело, и вие го видяхте, като дойде Станишев добре наспан, тогава да продължим."

Аз предлагам, докато не дойде Станишев, да прекратим разглеждането, да може да се наспинка това момче хубаво.

- Бойко Борисов

Социалистите обясниха, че лидерът им не се е успал, а е в Брюксел по работа и на свой ред поискаха да стане ясно кой стои зад инициалите Б.Б и Ц.Ц в тефтерчето на Златанов. Така се стигна до скандал между Борисов и лидерът на ДПС Лютви Местан, а в темата се намеси и Държавна сигурност.

"Мен ме интересува, вие, като комисия, видяхте ли цялото тефтерче от първата до последната страница или нещо избирателно си говорят. Б.Б. - всеки идиот може да си напише каквото иска. Аз се казвам Бойко Борисов и съм ви победил пак на тези избори преди 4 месеца", заяви Борисов.

В скандала се намеси и лидерът на ДПС Лютви Местан, а опозицията посрещна думите му със скандирания „доносник" .

„Няма да позволя децата на Държавна сигурност (ДС) да бъдат съдници на ДС. Няма да позволя на деца на шофьори на ДС да бъдат съдници на Държавна сигурност. ДС е продукт на комунистическия режим и комунисти няма да бъдат съдници на ДС. Но хора, които са били въоръжени участници във възродителния процес не могат да бъдат съдници на председателя на ДПС", каза Местан.

В отговор на думите на Местан лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви: „Днес точката е да гласуваме една оставка, за да може прокуратурата и съдът да разгледат всичко и да вкарат... Защото със сигурност на този човек аз не съм му казвал нищо, точно обратното. Когато завърши процедурата, това ще стане ясно. За това аз предлагам, господин Местан, да приемете от наше име извинение и желание да не се нападаме по такъв безобразен, личен начин. Съгласете се, каква вина има едно дете на един от шофьорите на Народното събрание, който седи отвън в колата, за да може след 20 години да му го натяква някой. Може би, същата вина, която имате вие или по-точно - няма вина".

В кулоарите на парламента Борисов допълни, че тефтерчето е манипулация и не се страхува, че може да стане обвиняем заради записките на Златанов и отново отрече да се е разпознал в инициалите или да е оказвал някакво влияние на Комисията.

След репликите, които си размениха, по искане на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов депутатите запазиха минута мълчание в памет на председателя на Европейската народна партия Вилфред Мартенс.

Името на Златанов стана скандално известно „благодарение" не тефтерчето му, в което бяха записани инициали на политици и записки за атаки срещу публични фигури. Той сам подаде оставка малко след като прокуратурата му повдигна обвинение.Причината за вчерашното отлагане на освобождаването му стана отсъствието на Бойко Борисов и Цветан Цветанов от пленарната зала. Управляващите посочиха като аргумент и отсъствието на самия Златанов, който не се яви тъй като не бил в София.

И днес не се знае дали Златанов, Борисов и Цветанов ще влязат в пленарната зала и дали до разглеждане на точката все пак ще се стигне.

След това депутатите ще имат възможност да зададат въпросите си към министрите по време на парламентарния контрол.