/ БГНЕС
Не става дума за подслушване на разговори или съобщения, а просто за локализация на мобилното устройство, каза Младен Маринов
Новият Закон за извънредното положение позволява полицията да следи дали карантинираните спазват ограничението да си стоят вкъщи само чрез техния мобилен телефон. 

"Става дума за локализация на мобилното устройство. Установява се клетка, на която се е закачил телефона - образно казано", обясни вътрешният министър Младен Маринов. Процедурата ще се изпълнява от ограничен кръг от служби в МВР и ще се прибягва до нея в случаите, когато има отказ от изпълняване на карантина и нейното нарушаване. 

Ананиев отмени заповедта за задължителните маски

"Запазва се задължението в 24-часов срок да се уведоми компетентния съд за съответните нарушения, доказани чрез тази информация. Ако съдът не одобри, събрана информация се изтрива незабавно", уточни вътрешният министър. 

Трафичните данни обаче не винаги са надеждни, тъй като не винаги локацията на телефона 100% съвпада локацията на притежателя, тъй като може да се носи от друг, предупреди Маринов.

402 души глобени заради разходки по паркове и градинки

"Не става дума за подслушване на разговори или съобщения, а просто за локализация на мобилното устройство",
подчерта Маринов и обясни, че по никакъв начин няма да се злоупотребява с тази възможност.