/ МВР
През юли са задържани общо 997 граждани на трети страни, от които 115 - на вход, 229 - на изход на държавната граница, без регистрация от органите на МВР, а 653 са установени в незаконен престой във вътрешността на страната, става известно от статистиката на МВР за миграционната обстановка. През юни общият брой на задържаните е 961.

През периода януари - юли т.г. са задържани 7630 граждани на трети страни. От тях на вход на държавната граница – 834, на изход без регистрация – 1053 и установени в незаконен престой във вътрешността на страната – 5743 души. Спрямо общия брой на задържаните през същия период на 2021 г. - 3673, се отчита 2,1 пъти увеличение.

Борбата с нелегалната миграция: Армията дава 300 военни, техника и дронове

Капацитетът на центровете на Държавната агенция за бежанците е запълнен на 37,2 процента, като в тях са настанени общо 1534 граждани на трети страни, основно граждани на Афганистан и Сирия. На външни адреси са настанени 897 души. В домовете на дирекция „Миграция“ към МВР има настанени 593 души, като капацитетът им е запълнен на 43,3 процента. Данните са актуални към 31 юли.

По-рано днес във връзка с инцидента в Бургас, при който загинаха двама полицаи, вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че т. нар. "каналджии" са обявили война на българската държава и българската държава ще отговори с цялата си мощ на това предизвикателство.

Увеличават се мигрантският натиск и престъпленията, свързани с т.нар. мигрантска криза, коментира темата главният прокурор Иван Гешев пред журналисти.
БТА