/ пресцентър, МВР
Разпоредена е дисциплинарна проверка по случая, при който антимафиоти нахлуха по грешка при семейство в кв. "Левски" през миналата седмица. Това каза вътрешният министър Христо Терзийски пред депутатите, след като от левицата поискаха тази сутрин изслушването му.

Терзийски изреди хронологията на специализираната акция от 5 октомври. Той лаконично обясни, че екипът на ГДБОП въвел адреса в навигационната система, но вместо в бл. 7, антимафиотите пристигнали в бл. 4.

"Служителите от екип 9 са разбрали адреса и са въвели данните в навигационната система на служебен автомобил. При пристигане на място са обезпечили периметъра, впоследствие обаче е установено, че вместо в бл. 7, екипът е пристигнал на адрес в бл. 4. Разпоредена е дисциплинарна проверка за проникването на адреса", каза Терзийски.

"Трябваше министърът на вътрешните работи да обясни дали е нормално МВР да работи с повредени джипиеси и да нарича хорат абоклуци", изрази недоволството си от отговорите на Христо Терзийски социалистът Иван Иванов.

"Тук не чакахме да чуем криминалната сводка, която сме слушали няколко пъти по медиите. Очевидно е разбита организирана престъпна група, въпросът беше да чуем тук от тази трибуна това ли е новият стил на работа на МВР", продължи той.

Маноил Манев от ГЕРБ пък отсече, че левицата поне трябва да е в залата, когато вика министър на изслушване.

Припомняме, че случаят при, който ГДБОП нахлу на грешен адрес, е от 5 октомври. Тогава ГДБОП провежда операция в 4 столични квартала срещу група на сочените за ромски барони Трайчо и Мето. По време на акцията разследващите посещават повече от 20 адреса. Един от тях е в блок в квартал „Левски Г”. Така щурмоваците нахлули в апартамента и арестували грешния човек.

Вчера жената, в чийто дом антимафиотите са нахлули, разказа за случилото се пред NOVA. Тя обяснила на ГДБОП, че там живее дъщеря й с мъжа си, които имат и бебе. Предположила, че полицаите грешат. 

„Умолявахме, казахме им, че бъркат адреса. Обаче се оказа, че нас никой не ни слуша, освен да ни наричат „боклуци” и да ни взимат телефоните”, разказа Десислава Крумова.

По-късно директорът на службата призна за грешката, а служител се извинил на семейството. 

Днес обаче от левицата поискаха изслушване на МВР шефа, който да даде информация за случилото се на депутатите и да каже кой ще понесе отговорността.

Червените депутати не останаха доволни и от програмата на Народното събрание за тази седмица. Те упрекнаха управляващите, че има за разглеждане само четири законопроекта, които не са в дневния ред на обществото.

Дора Янкова от БСП пък призова да се задвижи законът за домашното насилие, който бил оставен на трупчета от две години.