/ БТА
Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия, че Народното събрание може да помогне на МВР в борбата с мигрантския натиск. 

"Това би станало по два начина - като разгледа и гласува внесените в парламента законопроекти за промени в Наказателния кодекс във връзка с трафика на хора. И ако се стигне до гласуване на Закона за държавния бюджет, да бъдат отпуснати средства за набавяне на технически средства за охрана на границата и подобряване сигурността на служителите, както и обезпечаване на заявеното увеличение на щатове в Гранична полиция", посочи министърът.

При разговор със служители на Гранична полиция беше казано, че до 2009 г дирекцията е била добре обезпечена и финансирана, а след това е имало системно недофинансиране, което води до различни недостизи, посочи Демерджиев.

Министърът посочи още, че МВР променя постоянно тактиката за противодействие в борбата с трафика, защото и „каналджиите“ променят постоянно своята. Той добави, че от Италия, Полша, Латвия, Беларус и други държави у нас идват хора, които да трафикират мигранти.

Причината според Демерджиев е в ниските наказания, като отчете, че от приключили 2485 дела за трафик през 2021-2022 г. само по 158 от тях има наложени ефективни наказания. Като уточни, че хората, които задържа МВР за трафик на мигранти, биват освобождавани след наложена глоба или условна присъда.
БТА