Полицай пострада тежко при катастрофа на Околовръстното шосе, в близост до Казичене и магистрала “Тракия”. Инцидентът е станал около 7 часа тази сутрин след гонка с бус с нелегални мигранти, съобщава МВР.

Тежко пострадалият полицай е откаран в УМБАЛ "Св. Анна". От там съобщават, че той е с тежка черепно-мозъчна травма, има опасност за живота му. Там са приети още четирима от пострадалите при катастрофата. Във ВМА е настанен още един ранен. 

нелегални мигранти катастрофа
БТА


"Преследван е един микробус, който не се е подчинил на подадения сигнал за спиране на тунел "Траянови врата". В следствие на преследването, е ударен наш бус, който е чакал отстрани за да се включи в преследването", каза директорът на СДВР гл. комисар Калоян Милтенов.

Блъснатият полицейски бус не е препречвал пътя, а е бил на безопасно място на острова край пътното платно, допълниха разследващи. 

Полицаите не са имали лента за спиране.

Шофьорът на мигрантите е криминално проявен. Нямал е и шофьорска книжка.  

Делото е възложено на Софийска градска прокуратура и ще бъде под наблюдението на Националната следствена служба, съобщи градския прокурор на София Илияна Кирилова. 

нелегални мигранти катастрофа
БТА


Трима са били униформените, които са причаквали мигрантите и са ранени при инцидента. Двама полицаи са били извън буса по време на удара, сериозно пострадалият техен колега е бил вътре, седнал на мястото на водача.

"Безпорен е фактът, че отново има пострадали полицаи и за съжаление тежко пострадали полицаи", обяви прокурор Кирилова. 

"Полицаите, които са били в буса, който е ударен, са били трима. Като двамата, всъщност са били извън него, сериозно е пострадал един, който е бил вътре, на мястото на водача", отговори прокурор Иво Илиев на въпрос колко са пострадалите полицаи. 

нелегални мигранти катастрофа
БТА


Установени са 12 нелегални мигранти, търсят се преводачи, за да бъдат разпитани за инцидента. 

Преследването е продължило поне 50 километра. 

"Тук освен ПТП, тук имаме и нелегални мигранти", обявиха от Националната следствена служба.

"Няма спирачен път, имат протриване в резултат на удара, задиране по асфалта, гумата се къса на едното превозно средство", обяви инспектор Илиев от НСлС. 

Заради инцидента се е образувало километрично задръстване на АМ "Тракия", съобщават потребители в социалните мрежи. 

нелегални мигранти катастрофа
БТА

Задръстването е в района на "Околовръстното шосе", а трафикът се отклонява. 

СГП образува досъдебно производство за умишлено причиняване на телесни повреди на трима полицаи при управление на моторно превозно средство, както и за противозаконно подпомагане на сирийски граждани да преминат и пребивават в страната, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. 

Днес, 22.11.2022 г., прокурор в Софийска градска прокуратура (СГП) с постановление образува досъдебно производство по повод настъпилата тежка катастрофа на бул. „Цариградско шосе“ в гр. София, при която бус с противозаконно пребиваващи мигранти удари полицейски автомобил и рани тежко служители на реда, съобщиха от прокуратурата.

Досъдебното производство ще се води за това, че на 22.11.2022 г. около 06,55 ч. в гр. София, бул. „Цариградско шосе“, подхода към „Околовръстен път“ в посока с. Казичане, при управление на моторно превозно средство са нарушени правилата за движение по пътищата и умишлено е причинена тежка телесна повреда на К.П., телесна повреда на К.Е. и телесна повреда на К.К. – и тримата полицаи при ОСПС – СДВР – престъпление по чл. 342, ал. 3, б, „б“, вр. ал. 1 от НК, както и за това, че на същата дата с цел да бъде набавена имотна облага, противозаконно са подпомогнати 12 сирийски граждани да преминат и пребивават в страната в нарушение на закона, като деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство – престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1 и т. 5, вр. ал. 1 от НК.

нелегални мигранти катастрофа
БТА


Дежурен прокурор в СГП е указал да се извърши оглед на местопроизшествието в присъствието на автоексперт, разпит на свидетели, да се назначи комплексна съдебномедицинска експертиза и др. с цел изясняване на механизма на престъпленията и настъпилите последици.

Разследването ще бъде извършено от Национална следствена служба (НСлС) предвид разпоредбата на чл. 194, ал. 2 от НПК, която определя като компетентнен да го проведе разследващ орган, в случаите на престъпления по чл. 342, ал. 3 от НК, следовател при НСлС.

В разследването са включени и трима следователи от следствения отдел на СГП, на които следовател при НСлС е възложил извършването на определени действия по събиране и проверка на доказателства на основание чл. 218, ал. 1 от НПК.

Към момента протича интензивно разследване, събират се всички необходими доказателства под ръководството и надзора на прокурор в СГП. При наличие на процесуалните предпоставки по чл. 219, ал. 1 от НПК, съответното лице/лица, за чиято съпричастност към престъпно деяние евентуално бъдат събрани достатъчно доказателства, ще бъде/бъдат привлечено/привлечени като обвиняем/обвиняеми.