Полицай пострада тежко при катастрофа тази сутрин на околовръстното шосе на София с участието на бус, превозващ сирийски мигранти. Инцидентът стана около 07:00 ч. на бул. „Цариградско шосе“, при подхода към околовръстния път в посока с. Казичене. 

Бусът, превозващ 12 сирийски мигранти, се удари, след преследване от органите на реда, в полицейски автомобил, спрял встрани на пътя. Пострадали са още двама полицаи, които са с телесни повреди. Шофьорът на буса – български гражданин, криминално проявен - е със счупени ребра и контузен бял дроб. Настанен е в реанимация. Трима от мигрантите, пострадали при инцидента, са настанени в болница „Св. Анна“, но са с по-леки наранявания. Служителят на реда, който е най-тежко ранен, е настанен в столичната болница „Св. Анна“. Направена му беше операция и в момента е в медикаментозна кома. Той е с тежка черепно-мозъчна травма и сериозно увреждане на мозъка, каза по-рано днес директорът на болницата Славчо Близнаков. Полицаят има счупени кости на черепа и вътрешен хематом и за живота му има опасност, каза още Близнаков. Хематомът е премахнат, но полицаят остава в реанимация, където следващите 24 часа ще бъде в медикаментозна кома, за да се даде възможност на травмирания мозък за възстановяване, обясниха лекарите. 

След 50-километрова гонка с мигранти и катастрофа: Полицай е с опасност за живота (ВИДЕО/СНИМКИ)

Катастрофа пострадал полицай
БТА

Тази сутрин говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви пред БТА, че Националното следствие поема разследването на инцидента. Според първоначалните данни бусът с мигранти е бил преследван по магистрала „Тракия“, като е прихванат от полицията около тунел „Траянови врата“. След като не се е подчинил на сигнал да спре, е започнало преследване, продължило с километри. Не е ясно откъде е тръгнал бусът, казаха директорът на СДВР Калоян Милтенов и заместник-градският прокурор на София Ивайло Илиев.

В близост до Казичене, шофьорът на буса блъска спряла полицейска кола. По първоначална информация се смяташе, че полицията се е опитала да спре буса, като му препречи пътя, но в хода на разследването се установи, че патрулният автомобил е бил встрани, за да се включи в преследването. Предстоят разпити на мигрантите и на шофьора на буса, каза пред медиите градският прокурор на София Илиана Кирилова. По случая е образувано досъдебно производство за умишлено причинено транспортно произшествие и "каналджийство", посочи тя.

Заради инцидента оставки подадоха главният секретар на МВР Петър Тодоров и неговият заместник Станимир Станев. Те поискаха законодателни промени във връзка с "каналджийството", които да защитят полицаите. На брифинг пред медиите Тодоров посочи, че законодателството по отношение на "каналджийството" е изключително либерално. Полицаите са оборудвани и обучени за борба с мигрантския натиск, но законодателната власт трябва да покаже, че иска да ги защити, каза главният секретар. Той призова Народното събрание да приеме законодателни промени.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров подава оставка (ВИДЕО)

полицейски бус катастрофа
БГНЕС

Околовръстно София
БГНЕС

Това не е първият подобен инцидент в страната. На 25 август двама полицаи от Бургас загинаха при опит да спрат автобус, превозващ 48 нелегални бежанци. Вчера, по друг случай, районният съд в Трън е задържал за постоянно двама души в ареста по обвинение за "каналджийство" и опит да прекарат през границата със Сърбия 26 души. По данни на МВР за месечната миграционна обстановка в страната през октомври са задържани общо 1687 граждани на трети страни, от които 181 на вход на границата, 310 на изход без регистрация от органите на МВР и 1196 във вътрешността на страната. Броят им е 40,2% по-малко в сравнение с предходния месец (2822 души). 

Синдикати в МВР обявиха, че в началото на декември ще изготвят конкретни искания, които да решат проблема с оборудването на полицейските служители.По думите им средствата за принудително спиране на превозни средства са крайно недостатъчни, а на места дори липсват. Този път обаче ще поставят и краен срок, в който исканията им да бъдат изпълнени. И ако той не бъде спазен - ще последват протести и искания за оставки на ръководството, посочва NOVA.
 

Гонката между буса с мигранти и полицията показва не само тежка симптоматика в подготовката на полицаите в системата, а и проблем в управлението, смята бившият заместник-ректор в Академията на МВР - доцент Милен Иванов.  

„Ние винаги сме свикнали да търсим вината в обикновения полицай, но за съжаление вината обикновено е в този, който управлява операцията”, каза доц. Милен Иванов от Русенския университет „Ангел Кънчев”.

Действията на униформените показват няколко възможни тактики - да свърши горивото на буса, или да търсят подходящо място, за да го спрат принудително. Опасно би било обаче, ако се допусне превозното средство да влезе в града.

„В случая, ако полицейските служители са разполагали с въпросните шипове, за да спрат движението на автомобила, това е най-печелившата тактика при всички случаи. Едва ли в областната дирекция в София, в цялата дирекция, нямат устройства тип шипове”, смята доц. Иванов.

Преди по-малко от 3 месеца, патрулка с двама полицаи препречи пътя на автобус с мигранти в Бургас. Униформените - Атанас Градев и Йордан Илиев - загинаха на място. И тогава, и сега полицаите не са имали ленти с шипове. „Оборудване за този вид спиране в МВР липсва”, обясни Илия Кузманов от Синдикалната федерация на служителите в МВР.
От там обявиха, че ще предприемат ответни действия.

„Чашата на нашето търпение е преляла. Този път вече няма да чакаме дълго, 4 живота и 1 колега, който се бори за него - вече е твърде висока цена за нас и ние вече не я приемаме”, заяви Кузманов.

В началото на декември ще бъдат изготвени конкретни искания с краен срок.
БТА, nova.bg