Оставката ще си подаде и заместник-главният секретар на МВР главен комисар Станимир Станев
Главният секретар на МВР Петър Тодоров и заместник-главният секретар на МВР главен комисар Станимир Станев подават оставките си пред вътрешния министър.

"Днес аз и колегата гл. комисар Станимир Станев подаваме оставки пред министъра, но не това е важният проблем. Важното е депутатите на утрешното заседание, разглеждайки тази тема, да направят законодателни промени, които да защитят нашите колеги, които рискуват живота и здравето си. Нека съдът и прокуратурата да бъдат особено внимателни, разглеждайки тези дела, защото осъждайки тези хора на глоби и условни присъди, те отново се връщат и се изправят срещу колегите. Колите също в изключително редки случаи се конфискуват. Наистина е назрял моментът законодателната власт да си каже думата". Това каза пред медиите главният секретар на МВР Петър Тодоров след поредния инцидент между органите на реда и шофьор, превозващ мигранти.

След 50-километрова гонка с мигранти и катастрофа: Полицай е с опасност за живота (ВИДЕО/СНИМКИ)

"Всеки ден наши колеги с живота и здравето си възспират мигрантската вълна. Крайно време е за законодателни решения, които да защитят нашите полицаи, които са на пътя и спират мигрантите", посочи той. Според Тодоров законодателството, което съществува в момента е изключително либерално и даде примери, с които да подкрепи твърдението си.

"За 2021 и 2022 г. има близо 4000 образувани досъдебни производства. От тях около 2480 са осъдителните присъди, а ефективните присъди са 158. Близо 2000 са глобите за такива деяние и 1300 са условните присъди. С такова законодателство, което поощрява този вид бизнес, защото това е наистина бизнес с много пари в него, няма как резултатите да са различни. Ние обучихме колегите, но трябва и законодателната власт да покаже, че иска да защити българските полицаи на пътя", коментира Тодоров.